Så förändras hyrorna enligt nya utredningen om fri hyressättning

Politisk strid väntas efter omstritt förslag

Publicerad 2021-06-04

Nu har den omstridda utredningen om fri hyressättning presenterats och föreslår att bostäder byggda efter juli 2022 får nya regler.

Då väntas nästa fas i den politiska striden ta vid då Vänsterpartiet tidigare hotat fälla regeringen.

– Hyresgästerna ska vara rädda för Vänsterpartiet, säger justitieminister Morgan Johansson.

Utredningen om fri hyressättning har presenterats av hovrättsrådet Kazimir Åberg.

Förändringar som föreslås ska gälla på bostäder som färdigställts efter 1 juli 2022, och äldre bostäder ska inte påverkas av den nya lagen, enligt förslaget.

Man föreslår också att hyresgäst och hyresvärd ska komma överens om hyran, som inte ska få överstiga hyran för jämförbara bostäder.

Ska finnas undantag

En hyreshöjning ska bara få genomföras en gång per år, och ska inte få överstiga förändringar i konsumentprisindex (KPI), enligt Kazimir Åberg.

– Däremot kan man begära sänkningar hur många gånger per år som helst, säger Åberg.

Men undantag finns.

Hyresvärden ska kunna höja hyrorna med mer än KPI:t om ett område blir ansett mer attraktivt, exempelvis om det byggs en ny tunnelbanestation.

Då ska hyresgästen kunna motsätta sig höjningen, enligt Kazimir Åberg.

– Om hyresvärden insisterar får hyresvärden hänskjuta till hyresnämnden och då ska hyresvärden visa att det finns ändrade förhållanden och det kan inte vara vilka petitesser som helst, säger han.

S-minister försvarar förslaget

Justitieminister Morgan Johansson, som tog emot utredningen, försvarar förslaget, som varit vida omstritt.

– Det förekommer ganska mycket kampanjer och agitation om att de som i dag är hyresgäster kommer påverkas och få kraftigt höjda hyror, men det är falskt, säger Johansson.

Enligt ministern riskerar hela Januariavtalet att falla då Centerpartiet och Liberalernas stöd varit villkorat av införandet av fri hyressättning, och att man kompromissat med att få behålla investeringsstödet för nybyggnation.

Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen om förslaget läggs fram, något som Morgan Johansson inte tycker är genomtänkt.

– Det som hyresgästerna ska vara rädda för är Vänsterpartiet. Om de avsätter den här regeringen och istället sätter in en högerregering, då kommer det bli marknadshyror på riktigt, det innebär ju inte det här förslaget, säger han.

Det håller inte Vänsterpartiet med om.

– Det är ett monumentalt svek mot Sveriges hyresgäster som en socialdemokratisk minister faktiskt genomför, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

”Innebär katastrof”

Justitieministerns försäkran att nuvarande hyresgäster inte ska påverkas ger hon inte mycket för.

– Det här skulle innebära en katastrof för Sveriges hyresgäster och kraftigt höjda hyror. Det är vilseledande av Morgan Johansson att påstå något annat.

– Detta kommer leda till att andra hyresgäster blir pressade till högre hyror genom en press från nyproduktionen. Det finns inget land i världen där man kunnat isolera effekterna av marknadshyror bara i nyproduktionen.

Nooshi Dadgostar vill inleda samtal med Stefan Löfven och Annie Lööf om bostadspolitiken, och står fast vid beskedet att man avser fälla den regering som lägger fram ett förslag om fri hyressättning.

– Jag vädjar till Centerpartiet att besinna sig och inte tvinga fram en regeringskris, säger Dadgostar.

Hyresgästföreningen har tidigare varit kritiska mot förändringen, och är fortsatt skeptiska.

– Om utredningens förslag genomförs kommer leda till mer makt till fastighetsägare, försämrat konsumentskydd och högre hyror där den som kan betala mest får lägenheten. Det är tydligt att fastighetsägarnas vinstintressen väger tyngre än hyresgästernas trygghet i utredningens förslag, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Utredningen ska nu skickas på remiss till berörda instanser och enligt Morgan Johansson hoppas man kunna lägga fram ett förslag till riksdagen i början av nästa år.