Pilotfacket: Vill hämta hem strandande resenärer

SAS svar: Blir så upprörd – en pr-kupp

Av: 

Gustaf Larsson

SAS-krisen 2022

Strandsatta charterresenärer kan snart hämtas hem.

Såväl SAS som pilotfacket öppnar för ett undantag från strejken.

– Vi känner ett stort ansvar gentemot våra passagerare, säger pilotfackets ordförande Martin Lindgren.

Den omfattande pilotstrejken inom SAS har lämnat många resenärer strandade ute i världen.

Nu kan ett undantag ske. Pilotföreningarna i SAS Pilot Group skriver i ett pressmeddelande att de vill hämta hem strandsatta charterresenärer.

– Vi känner ett stort ansvar gentemot våra passagerare. Vi förstår att det är oundvikligt att våra passagerare drabbas av en strejk, men vi piloter är alltid inriktade på att uppträda ansvarsfullt med passagerarnas säkerhet som högsta prioritet, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS Pilot Group i ett pressmeddelande.

Martin Lindgren, pilotfackets ordförande.

Enligt pressmeddelandet föreslår facket att undantaget ska gälla i några veckor för att avhjälpa den akuta krisen. De skriver också att de inte kommer flyga ut nya passagerare till dessa destinationer. Förslaget är lämnat till SAS, står det att läsa.

Men när Aftonbladet når SAS kallar de fackets uttalande för en ”pr-kupp”.

– Det är fullständigt fel, det här är inte fackets förslag, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman.

”Blir så upprörd”

Enligt henne har SAS hela tiden begärt ett undantag från chartertrafiken. Något som bekräftas av dokument som Aftonbladet tagit del av.

– Det har vi gjort sedan strejken bröt ut. I går bad vi om det igen, och då går de med på att flyga ner tomma flygplan för att få hem passagerare. Vi är förstås glada för att alla passagerare kommer hem, men det enda rimliga vore att undanta hela chartertrafiken, nu gör de hälften.

Hon fortsätter:

– Jag blir så upprörd, de försöker göra det här till en pr-kupp.

Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Förhoppningen är att det första planen ska lyfta i morgon, men än är inte all formalia klar, enligt Karin Nyman. Det som eventuellt kan sätta käppar i hjulet är den sympatistrejk som danska flygmekaniker genom Dansk Metal har utlyst.

– Nu jobbar vår sambandscentral på det här och alla avtal är inte klara. Det tar lite tid, men förhoppningen är att de första planen ska kunna lyfta i morgon.

Om insatsen ska bli möjlig skriver pilotföreningen att SAS måste dra tillbaka lockouten riktad till piloterna. Karin Nyman på SAS menar att det i så fall skulle ske automatiskt och att lockouten då slutar gälla för de piloter som flyger hem charterresenärer.

Aftonbladet har varit i kontakt med pilotfacket som inte har någon kommentar till SAS uttalande.

ANNONS

Vill du se över ditt elavtal? Jämför priser nu och hitta det bästa för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

LÄS VIDARE

Mörka strejkmoln över krisande SAS

ÄMNEN I ARTIKELN

SAS-krisen 2022

SAS