Modebolag nära konkurs – sätter in krisåtgärder

Aktien föll kraftigt på börsen efter beskedet

Publicerad:
Uppdaterad:

Handel & tjänster

Kedjorna Rizzo, Accent och Morris närmar sig avgrunden.

Ägarbolaget ger nu revisorn i uppdrag att ta reda på om det finns tillräckligt med pengar för att rädda verksamheten undan konkurs.

”Regeringens restriktioner har medfört en kraftigt minskad kundtillströmning”, skriver företagsledningen i ett pressmeddelande.

Rizzo Group AB driver väsk- och skokedjorna Morris, Accent och Rizzo. Företaget har butiker i både Sverige och Norge. Men snart kan alla portar komma att slå igen.

Sedan i slutet av mars befinner sig bolaget i sin andra rekonstruktion på kort tid. På torsdagen gick ledningen ut med beskedet att en så kallad kontrollbalansräkning ska upprättas. Det är en krisåtgärd för att ta reda på hur mycket pengar som finns i kassan.

”Styrelsen har funnit skäl att anta att det egna kapitalet understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet på 6 829 575 kronor”, heter det i ett pressmeddelande.

En Rizzo-butik i Stockholm.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
En Rizzo-butik i Stockholm.

Har tappat 345 miljoner i försäljning

Om genomgången visar att kapitalet inte når upp till den kritiska nivån kommer ledningen omedelbart kalla till en kontrollstämma för att fatta beslut om företaget ska ansöka om konkurs eller drivas vidare.

I en kommentar skriver bolaget att insatserna för att minska coronasmittan har slagit hårt mot verksamheten:

”Koncernen har sedan pandemin startade tappat försäljning på totalt 345 miljoner kronor. Koncernen har samtidigt gjort sänkningar av omkostnadsmassan som motsvarar mer än 100 miljoner i besparingar om året.”

”Tror att vi kommer vara en vinnare”

Innan krisen hade företaget strax över 100 butiker. Nu återstår 94, men det antalet kan komma att minska ytterligare. Enligt styrelsen finns det förutsättningar att rädda verksamheten. Det kommer dock att kräva fortsatta kostnadskapningar.

”Vår förhoppning och tro är att vi kommer att vara en vinnare då pandemin klingar av och restriktionerna upphör, skriver vd Lars Fins i ett mejl till Aftonbladet.

”Till skillnad mot väldigt många lönsamma företag fick vi inte en enda krona i statligt bidrag till följd av pandemin under 2020. Företag med ekonomiska problem vid ingången av pandemin blev diskvalificerade för stöd. Vi är många som inte förstår den logiken men det är de facto en utmaning att driva butiker då konsumenterna rekommenderas att inte gå och handla.”

Rizzo Groups aktie föll kraftigt på Stockholmsbörsen när beskedet kom. Fredagens handel inleddes med röda siffror, men efter lunch kom en vändning. Vid 13 stod aktien i åtta öre, en uppgång med nästan fyra procent.

Koncernen har omkring 500 anställda.

Publicerad:

LÄS VIDARE