7 ekonomitips alla kvinnor bör ha koll på

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2021-03-08

Yrkesval, deltidsarbete och vab. Det är några så kallade ”kvinnofällor” som kan slå mot privatekonomin.

Men det behöver inte blir så. Sparekonomen Sharon Lavie tipsar om sju ekonomiknep som alla kvinnor borde ha koll på.

– Det är inte så himla krångligt, säger hon.

Kvinnors löner närmar sig sakta men säkert männens.

Men trots det så har män fortfarande betydligt högre inkomster.

2019 var medianinkomsten i åldersgruppen 20–64 år 386 700 kronor för män och 310 100 kronor för kvinnor, visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Den stora skillnaden ekonomiskt mellan män och kvinnor blir när barn kommer in i bilden, säger Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

Val som minskar din inkomst

Anledningar till att det ser ut så beror till stor del på att fler kvinnor än män arbetar deltid. Andra orsaker är att kvinnor har större sjukfrånvaro och barnrelaterat frånvaro från jobbet.

Män har även i snitt högre kapitalinkomst än kvinnor, alltså mer sparade pengar, enligt SCB.

– Många kvinnor känner sig osäkra när det gäller sparande. De vågar inte ta risker och placera sina pengar någonstans förrän de är riktigt insatta, säger hon.

Sharon Lavie beskriver börsen som präglad av en machokultur. Det har gjort att det känts som en högre tröskel för kvinnor att kliva över och bli en del av.

– Men det har märkts en förändring de senaste åren där fler kvinnor väljer att investera sina pengar på börsen. Tidigare var det vanligt att kvinnor bara lät pengarna ligga på ett vanligt sparkonto. Så jag hoppas att tröskeln försvinner helt och hållet.

”Många kvinnor känner sig osäkra när det gäller sparande”, säger Sharon Lavie.

”Är inte så krångligt att spara”

Sharon Lavie betonar vikten av att kvinnor förstår hur de olika valen, nu och i framtiden, påverkar privatekonomin. Inte minst hur det faktiskt är något som du själv kan styra till det bättre.

– Om man stärker sin ekonomiska situation så hamnar man i ett mycket bättre läge än om man struntar i allt för att det kanske känns lite krångligt.

Men att fler kvinnor nu vågar prata om sparande gör stor skillnad, anser hon.

– Det gör att fler kanske känner att det nog inte är så svårt ändå.

Dela på föräldraledighet och vab. Det är ett av Sharon Lavies sju tips.

7 tips som alla kvinnor borde ha koll på

Det det finns olika val kvinnor kan göra för att stärka sina inkomster. Här är sju tips som alla kvinnor borde ha koll på, enligt Sharon Lavie.

  1. Fundera över ditt val av yrke. Vad ger jobbet för lön och finns det möjlighet att vidareutbilda sig för att öka inkomsten på sikt? Läs på om vilka yrken det kommer råda brist på och lönestatistik så får du en god prognos för framtiden.
  2. Bygg upp en buffert för oväntade utgifter. Det är det absolut grundläggande för att då en hälsosam ekonomi och för att du ska slippa ta lån och krediter. Se till att dessa pengar sitter på ett sparkonto med insättningsgaranti och ränta.
    – Målet är att ha minst 2–3 månadslöner undansparade, säger Sharon Lavie.
  3. Se över ditt långsiktiga sparande. Lägg undan en peng varje månad som du inte ska röra på länge, men spara inte på ett vanligt sparkonto. Bäst chans för god avkastning är på börsen. Börjar med att öppna ett ISK (investeringssparkonto) och välja en global indexfond att spara i med låg avgift.
    – Med tiden kan du välja fler fonder kanske någon med högre risk om du vill det. Ränta-på-ränta-effekten kommer att skapa magi, säger hon.
  4. Dela på föräldraledigheten och vab (vård av barn). Kan ni dela lika är det toppen, men finns inte möjligheten så är det viktigt den som är hemma mer kompenseras. Antingen genom ett privatsparande eller att den som jobbar för över sin premiepension till den som är hemma mer med barnen.
    – Fem års överföring av premiepension från någon med en inkomst på 30 000 kronor kan ge 350 kronor extra i pension per månad, säger Sharon Lavie.
  5. Läs på om sparande och pengar. Fler kvinnor än män förlitar sig i högre grad på råd från banken och sin partner. Att ta någon annans råd utan att fullt förstå kan ge väldigt negativa konsekvenser. Därför ska du aldrig investera dina pengar i något du inte förstår.
  6. Skaffa ett frihetskapital. Att du har ett sparande som skyddar dig i alla läge. Ett kapital som bara är ditt i fall du vill byta jobb, lämna en partner eller starta om. Gifter du dig är det viktigt att skriva äktenskapsförord annars ingår pengarna i giftorätten.
  7. Se över efterlevandeskyddet som du har i din tjänstepension. Behöver din familj eller partner ta del av din intjänade pension om du dör? Är efterlevandeskyddet ikryssat innebär det att avsättningen till din pension blir mindre.
    – Så är du singel eller om dina barn har flyttat hemifrån så kanske behovet inte finns att ha den rutan i kryssad, säger hon.