Monica, 62, drabbad av räntefällan: Bedrövligt

Uppdaterad 2020-07-13 | Publicerad 2020-05-21

När Monica ifrågasatte bankens låga värdering av hennes bostad höjdes den plötsligt med nära en miljon.

Nu vill hon varna andra för räntefällan.

– Jag ska inte säga att de medvetet blåser folk, men det känns så, säger hon.

”Räntan är alltid prutad och klar” eller ”här slipper du förhandla och omförhandla din ränta”. Så marknadsför flera banker sina bolån.

Problemet?

När du vill omförhandla kan gamla siffror ställa till det. Många lockas av banker som erbjuder låg och ”färdigprutad” ränta, men det kan bli en fälla. Det är nämligen inte säkert att din bostad är rätt värderad, vilket kan ge dig sämre ränta.

Något som den ensamstående sjukpensionären Monica Bergman, 62, råkade ut för när hon skulle skriva om ett lån på sitt hus i Bålsta.

– Förmodligen finns det ett par tusen till som råkat ut för det här. Vilket SBAB har tjänat pengar på. Det blir jag förbannad på, säger hon.

Ökade med nära miljonen

Det var för några veckor sen som Monica Bergman började kika på hur ränteläget såg ut. Detta eftersom hon planerar att uppdatera den bundna räntan på huset som löper ut i höst.

De senaste 14 åren har hon varit kund hos SBAB och det är där hon haft sitt lån. Därför hörde hon av sig dit först. De svarade att huset var värderat till 2 752 000 kronor och att Monica skulle få 1,49 procent i ränta.

– Jag reagerade oerhört på värderingen eftersom taxeringsvärdet är 2 416 000 kronor och uppdaterades 2018. Och jag vet att taxeringsvärdet ska vara ungefär 75 procent av värderingen. Då ifrågasatte jag det här, hur kan mitt hus bara vara värt 2 752 000 kronor?

Svaret? SBAB:s värdering bygger på siffror från 2015. När felet påpekades ökade plötsligt värdet på Monicas bostad med 723 000 kronor och hon fick en helt annan ränta, 1,34 procent.

– Hur många har de inte lurat på det här sättet? Jag vågar inte säga hur mycket pengar de kan handla om.

”Bankerna fuskar med detta”

Den oberoende sparekonomen Claes Hemberg tycker bankernas marknadsföring är konstig.

– Räntan kan inte vara prutad och klar. Banken kan inte pruta åt dig, de är en motpart. Det är jättekonstigt. De använder begreppet på ett felaktigt sätt, det här borde myndigheterna kolla på, säg han.

Om du ska omförhandla ett lån bör du alltid kolla med minst en, gärna två, andra banker vid sidan av den där lånet finns. Claes Hemberg ger också fler råd till den som vill pruta ned sin ränta.

– Lönen påverkar också hur mycket du får låna, har du fått högre lön får du låna mer. Sen tycker jag att man ska vara noga med att berätta hur man sköter sin ekonomi. De säger att du är kund men egentligen tänker de risk. Du måste göra allt du kan för att beskriva dig själv som en lågriskperson.

Han tycker att Monica Bergman gjorde helt rätt som ifrågasatte värderingen. Och uppmanar alla som ska omförhandla ett lån att göra samma sak. Men det kan behövas ytterligare åtgärder.

– Eftersom bankerna fuskar med detta borde Finansinspektionen kräva att varje gång man förhandlar ett bolån så måste det vara uppdaterade siffror vad gäller värdet av huset eller lägenheten.

Den oberoende sparekonomen Claes Hemberg.

Du behöver ha koll på värdet

När du tecknar ett lån hos SBAB är det prutat och klart, enligt banken. Men när du gör en villkorsförändring kan det vara ditt ansvar att ha koll på värdet.

– Annars baseras det på de förutsättningar som du hade när du tecknade lånet. Marknaden går både upp och ned och kan förändras åt olika håll. Det sker inte någon omvärdering automatiskt utan i en dialog med kunden, säger SBAB:s pressansvarige Erik Wennergren.

Däremot värderas bostaden på nytt om du vill låna mer pengar av banken. Den som vill ha så bra ränta som möjligt bör därför ta reda på bostadens värde på egen hand.

– Om man vet med sig att det är ett förändrat värde i fastigheten bör man diskutera det, säger Erik Wennergren.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Testa här!

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu