Experter varnar för kryptohajpen: ”Mest riskfyllda”

”Kommer väldigt brutala nedgångar”

Publicerad 2022-07-16

Stora rikedomar och potential att förändra världen, enligt de frälsta. En riskfylld tillgång som kan ruinera dig, enligt kritikerna.

Kryptovaluta är en vattendelare som förbryllar och fascinerar.

– Det är bland det mest riskfyllda man kan äga, säger SEB:s chefsekonom Johan Javeus.

2010 var en bitcoin, den första decentraliserade kryptovalutan, värd 0.0008 dollar och valutans anhängare bestod av en begränsad skara invigda datanördar och hackers.

Sedan dess har värdet och intresset för valutan skjutit i höjden och i november 2021 nådde bitcoin rekordnoteringen 68 000 dollar.

Nu, sommaren 2022, kostar en bitcoin runt 20 000 dollar – en nedgång med ungefär 70 procent sedan november. Många småsparare har sett sina pengar försvinna ner i källaren – åtminstone tillfälligt.

Ett annat exempel är den näst största kryptovalutan Ethereum som kostade 3 500 dollar i mars och nu är nere på 1 100 dollar. Under våren kollapsade även Terra Luna, en annan stor kryptovaluta. Kursen dalade med 99,7 procent och motsvarande 450 miljarder kronor gick upp i rök – på bara några dagar.

”Prisbubbla”

Det är bland annat den höga volatiliteten (hur instabil en valuta eller aktie är) hos bitcoin och andra kryptovalutor som experter vill höja ett varningens finger för – vilket de flaggade för redan innan årets stora ras.

– När vi har en miljö där oron för tillväxten är stor blir investerare mer försiktiga. Man säljer av tillgångar och försöker att minska risken. Det drabbar aktier men i ännu högre grad kryptovalutor, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Johan Javeus, SEB.

Han beskriver de senaste årens stora upp- och nedgångar som en kryptobubbla.

– Jag skulle säga att det är en prisbubbla. Förra gången vi hade en stor nedgång var 2017, samtidigt som vi hade den första riktiga hajpen av krypto, säger Johan Javeus.

Han fortsätter:

– Det är precis samma sak som på aktiemarknaden där vissa företag hajpas och sedan sjunker drastiskt när det visar sig att tillväxtmodellen inte funkar i ett visst klimat. Det man trodde skulle gå till himlen kollapsar.

”Ingen säkerhet”

Hanna Eklööf är ekonom vid avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken och har skrivit en rapport om riskerna med kryptotillgångar. Hon delar Johan Javeus uppfattning.

– Risken för dig som konsument är att du kan förlora det du har investerat. Den risken finns oavsett vilket finansiellt instrument du investerar i, men det finns inte så mycket konsumentskydd när det gäller kryptotillgångar. Då finns det ingen att ställa till svars om det skulle bli fel.

Hanna Eklööf

Hanna Eklööf säger att ett annat problem är att det för många kryptotillgångar inte finns någon underliggande säkerhet som backar upp deras värde.

Det som bestämmer priset på en kryptovaluta är förväntningarna om att någon annan kommer att vara beredd att betala minst lika mycket som du själv betalade när du köpte in dig i valutan.

– När det gäller aktiekapital finns det alltid ett bakomliggande företag. De har reella tillgångar och kassaflöden medan bitcoin saknar all den tryggheten. Det finns inget som garanterar att kryptotillgångarna behåller sitt värde.

Risk att tappa bort allt

Utöver volatiliteten innebär kryptotillgångar större risker när det gäller förvaltningen. Alla kryptoägare lagrar sina tillgångar med hjälp av en kryptoplånbok som låses upp med en tvåstegsautentisering: ett lösen på 24 ord som kallas för ”den privata nyckeln” och en ”publik nyckel” som fungerar som plånbokens adress.

Till skillnad från vanliga bankkonton där banken kräver mycket information om kontoinnehavaren är användaren kopplad till en kryptoplånbok anonym.

Det gör att det blir svårt att komma åt dina tillgångar om du förlorar nycklarna till din plånbok.

”Brutala nedgångar”

Aftonbladet har tidigare skrivit om Sebbe som påstår att han förlorade tusentals bitcoin på just det sättet, vilket han inte är ensam om.

Amerikanske Chris Brooks, som driver företaget Crypto Asset Recovery som återskapar förlorade kryptonycklar, har i perioder fått över hundra förfrågningar om dagen från personer som inte kommer in sina plånböcker.

– Runt 70 procent kan vi tyvärr inte hjälpa. Har man en för avancerad lösenordsföljd och/eller har förlorat hårddisken där den publika nyckeln finns så är det matematiskt omöjligt, säger han.

Både Hanna Eklööf och Johan Javeus förstår varför många ser fördelar i kryptovalutor både som betalmedel och som investering, men manar ändå till stor eftertänksamhet för den som vill satsa.

– Det enda råd jag ger är att man ska läsa på så man fattar vad det är man köper. Satsa aldrig mer än du kan förlora. Det är inte minst det senaste halvårets utveckling ett exempel på. Ibland kommer väldigt brutala nedgångar också, säger Johan Javeus.

”En ideologisk uppfinning”

Totte Löfström, oberoende kryptoexpert, lyfter å andra sidan fram att grundtanken med bitcoin inte är att tjäna pengar på spekulation.

– Man måste komma ihåg att det först och främst är en ideologisk uppfinning. Det kom till som en motreaktion på finanskrisen och på den penningpolitik som centralbankerna bedrev, säger han.

Totte Löfström håller med om att det finns risker förenat med att äga kryptotillgångar, inte minst volatiliteten.

Hans tror dock att bitcoin till slut kommer kunna nå upp till dess potential att bli ett decentraliserat betalsystem.

– Jag tror att saker kan förändras, bitcoin finns och kommer att existera oavsett om man lägger regleringar.