G7 enigt – ett steg närmre global bolagsskatt

Helena Wande/TT

Publicerad 2021-06-05

USA:s finansminister Janet Yellen och Tysklands dito Olaf Scholz möts i London.

Länderna i stormaktsgruppen G7 har enats om att förbinda sig till en global minimiskatt på 15 procent.

Beskedet kommer i samband med G7-mötet i London.

"Vi åtar oss att nå en rättvis lösning på fördelningen av beskattningsrättigheter", skriver G7 i en kommuniké efter mötet.

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak säger efter mötet att det är ett väldigt stolt ögonblick att få tillkännage överenskommelsen som han kallar historisk.

Det är första gången sedan pandemins start som G7, som består av sju av världens största ekonomier, möts fysiskt.

Frågan om en global miniminivå för bolagsskatt har stötts och blötts under många år. Syftet är att förhindra företagsjättar som Facebook och Google att flytta vinster till länder med lägre bolagsskatt.

Men det har rått en oenighet bland annat kring vilken nivå som är en lämplig miniminivå. Efter att tidigare ha propagerat för en minimiskattesats på 21 procent lade USA:s finansminister Janet Yellen i maj fram ett förslag om minst 15 procent i bolagsskatt globalt. Det är högre än Irlands bolagsskatt på 12,5 procent, men lägre än de lägsta nivåerna bland G7-länderna.

Före överenskommelsen sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till BBC att en överenskommelse inom G7 kan ses som ett viktigt startskott för en bredare uppgörelse. Den större sammanslutningen G20 möts i Venedig i juli.

Samarbetsorganisationen OECD har tidigare sagt att man siktar på en överenskommelse i frågan i sommar. Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att hon är positiv till förslaget.

I G7 ingår USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike samt en representant för EU.