Oljepriset totalkollapsar – lägsta någonsin

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-20

Den amerikanska WTI-oljan befinner sig i fritt fall – priset har under måndagen fallit med mer än 300 procent.

Under måndagskvällen fick oljeproducenter i USA betala för att bli av med sin produkt.

– Marknadssignalen är tydlig, oljan måste stanna i backen, säger energianalytikern Samuel Ciszuk, ELS Analysis, till Aftonbladet.

Den som köpte ett fat WTI-olja vid årsskiftet fick betala runt 60 dollar. Sedan dess är jätteras närmast en underdrift för att beskriva vad som hänt med oljepriset. Under måndagen totalkollapsade priset helt och rasade ner till negativa nivåer för första gången någonsin. Terminskontrakten som förfaller i maj föll till minus 37 dollar.

Priskollaps

Fallet är historiskt när det kommer till WTI-olja. Larm om att oljelagren i framför allt Oklahoma snart är fulla låg bakom kollapsen. Dessutom fick svaga ekonomisiffror från de viktiga ekonomierna Japan och Tyskland marknaden att tvivla på att oljekonsumtionen kommer att återhämta sig inom en snar framtid.

– Det är ingen som vill ha oljan, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, och tillägger att situationen är extrem:

– Det är helt galet. Jag har aldrig sett nåt liknande.

Energianalytikern Samuel Ciszuk säger till Aftonbladet att det kommer leda till enorma följder för amerikansk ekonomi.

Påverkar inte svenska bensinpriset

– Amerikansk produktion måste falla dramatiskt, det är en historisk situation. Det är för mycket olja överallt. Det har gått så långt att bolagen chartrar oljetankers för att förvara oljan, säger han och fortsätter:

Oljepriset fortsätter att falla. Arkivbild.

– Det är hela industrin i de här staterna som kollapsar, det kommer bli en depression i de här oljestaterna i mellanvästern, säger Samuel Ciszuk.

Men fallet får ingen större konsekvens på den svenska marknaden och bensinpriset.

– Det svenska bensinpriset hänger samman med priset på den så kallade Brent-oljan och det faller inte lika dramatiskt. Men på marginalen kan även svenska bensinpriset sjunka lite ytterligare, säger Samuel Ciszuk.

Otillräckliga åtgärder

Fallet kommer trots oljeproduktionen under maj och juni att minska med 9,7 miljoner fat om dagen, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja, enligt oljeavtalet mellan Opec och ytterligare tio oljeproducerande länder (Opec+). Men det räcker inte för att stävja de stegrande lagren av olja.

– Det är blodigt nu, men i USA finns det helt enkelt för mycket olja, säger Samuel Ciszuk.

Nordsjöoljan Brent har samtidigt "bara" sjunkit omkring åtta procent, till drygt 26 dollar per fat. En anledning är att det finns mer lagringskapacitet i Europa, en annan är att det handlas med olika kontrakt. Det är kontrakten för WTI-olja som gäller för leverans i maj som rasat så mycket i pris.


PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln