MP: Panta prylar och köp begagnat

Publicerad 2018-02-12

Ett pantsystem för elektronik och betydligt billigare begagnatköp.
Det hör till några av förslagen som Miljöpartiet idag presenterar.

– Även ganska små ekonomiska drivkrafter gör att återvinningen ökar väldigt mycket, säger konsumentminister Per Bolund.

Det ska bli stopp för produkter som lätt går sönder och är dyra eller omöjliga att laga. Det hoppas åtminstone Miljöpartiet, som idag presenterar flera förslag på området.

Bland annat vill man gå vidare med det så kallade hyberavdrag som en utredning föreslog i mars förra året. Det skulle göra det billigare att hyra, köpa begagnat och reparera produkter.

Avdrag på 50 procent

– Vi vill att man ska kunna göra avdrag på 50 procent av arbetskostnaden, upp till ett tak på 25 000 kronor per person och år, säger konsumentminister Per Bolund.

Arbetskostnaden ska enligt förslaget beräknas genom en schablon och uppgå till 70 procent av försäljningspriset. Ett begagnat soffköp på 2 000 kronor skulle därmed bli 700 kronor billigare.

Klimatminister Isabella Lövin och konsumentminister Per Bolund (MP) vill bland annat att det blir billigare att hyra och köpa begagnade kläder.

Per Bolund medger att förslaget skulle kosta staten ganska mycket pengar.

Var ska de pengarna tas från?

– Vi vet att Sveriges ekonomi är stark nu och att det finns utrymme för att göra reformer under nästa mandatperiod.

En hundralapp i pant

Ett annat förslag är att införa ett pantsystem för fler varor, exempelvis elektronik.

– De flesta av oss har väldigt mycket gammal elektronik hemma som behöver tas om hand på ett säkert sätt. Vi har sett skräckexempel på hur vårt elektronikskrot kan exporteras till Afrika där väldigt utsatta människor och barn under helt hälsovådliga förhållanden sitter och återvinner värdefulla metaller, säger miljöminister Isabella Lövin.

Tanken är att förmå tillverkarna att själva anordna ett pantsystem. Per Bolund säger att panten skulle kunna ligga i storleksordningen hundra kronor.

– Vi vet att även ganska små ekonomiska drivkrafter som en krona för en pantburk gör att återvinningen ökar väldigt mycket, säger han.

Stopp för planerat åldrande

Dessutom vill Miljöpartiet att EU ställer hårdare krav på de produkter som säljs på den inre marknaden.

– Vi vill att alla produkter ska ha ett produktpass med information om vad den innehåller, var den kommer från och hur den kan återvinnas eller tas om hand i slutändan, säger Isabella Lövin.

Inte minst vill man komma åt produkter med så kallat planerat åldrande, som företag medvetet begränsat livslängden på.

– Det är en affärsmodell som tillhör forntiden. Jag tycker att det är lurendrejeri att bygga produkter för att de inte ska hålla. Här behöver vi mycket hårdare krav på EU-nivå och säga att det här är en marknadsmodell som helt enkelt är förbjuden i EU, säger Per Bolund.

Förslagen utgör delar av den 142 punkter långa klimatfärdplan som Miljöpartiet presenterar den här veckan.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu