Många pensionärer missar bostadstillägg

TT

Uppdaterad 2021-02-22 | Publicerad 2021-02-21

För den med liten pension kan bostadstillägget bli ett välkommet tillskott i plånboken. Arkivbild.

För den som har svårt att få livet som pensionär att gå ihop kan bostadstillägget bli ett välkommet tillskott i kassan.

Men många missar att söka tillägget.

Av Sveriges över två miljoner pensionärer får omkring 290 000 bostadstillägg utöver den allmänna pensionen. Men många fler uppskattas ha rätt till det.

– Det är många som riskerar att gå miste om bostadstillägget, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Ett mörkertal

Myndigheten har ett uppdrag att bedöma mörkertalet, det vill säga uppskatta hur många som skulle ha rätt till tillägget men inte söker det.

– Våra skattningar pekar på att det handlar om runt 100 000 personer, säger Linda Nygren, som dock påpekar att siffran är osäker.

För den som har en liten pension kan bostadstillägget göra stor skillnad. Det maximala belopp som går att få är 6 540 kronor per månad, men beroende på inkomst och tillgångar i övrigt kan det variera mellan 1 krona och maxbeloppet.

Några grundförutsättningar ska vara uppfyllda för att man ska vara berättigad till tillägget. Man ska ha fyllt 65 år och plocka ut hela sin allmänna pension. Det beror också på vilken bostadskostnad man har och tillgångar i övrigt.

– Beroende på vad man har kan man vara berättigad eller inte berättigad. Det finns inga enkla svar, säger Linda Nygren.

Förändrad ekonomi

– Det vanligaste är att man kan bli berättigad när man har blivit ensamstående eller den ena har flyttat till ett äldreboende. Det är svårt att få när man är sammanboende.

Men precis som att många som är berättigade inte ansöker om tillägget, är det många som inte är berättigade som gör det. Ungefär fyra av tio av dem som ansöker får ett negativt besked, enligt Linda Nygren.

Men förutsättningarna kan förändras och när ekonomin förändras kan det finnas anledning att pröva möjligheten igen.

Pensionsmyndighetens uppmaning är att alltid göra en provberäkning på myndighetens hemsida, antingen själv eller med hjälp av en anhörig. Där går det att se om man kvalificerar sig för bidrag innan man skickar in ansökan.

– På vår webb finns bra beräkningsstöd och det går att ringa oss för hjälp också, säger Linda Nygren.

Rättat: I en tidigare version av texten fanns en felaktighet från vilken ålder man kan ansöka om bostadstillägg. Linda Nygren heter också just så och inget annat.

Följ ämnen i artikeln