Restaurangbranschen: ”Måste följas av stödåtgärder”

Publicerad 2020-12-18

Restaurangbranschen går redan på knäna.

De nya restriktionerna förvärrar läget ytterligare, enligt branschorganisationen Visita.

– När restriktionerna skärps måste det följas av stödåtgärder till drabbade företag, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Hårdare restriktioner måste följas av stödåtgärder. Det hävdar Visita, bransch- och arbetsgivarorganisationen för den svenska besöksnäringen.

”För att rädda jobb och företag är förbättrade och förlängda stödåtgärder nödvändiga”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Krisen är akut”

Regeringen meddelade idag att gränsen för högsta antalet personer som tillåts i ett sällskap vid samma bord på ett serveringsställe sänks från åtta till fyra personer.

Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 20.

– Krisen i besöksnäringen är akut och trots att all tillgänglig fakta visar att restauranger inte är en plats för någon omfattande smitta är det just den näringen regeringen ger sig på, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Varnar för ”arbetslöshetsbomb”

Även Svenskt Näringsliv efterlyser utökade stödåtgärder.

– De nya restriktionerna som regeringen går fram med idag måste dock matchas av rejält uppskalade krisåtgärder till företag. Pengarna kommer inte ut till företagen i tid och utbetalningarna är drabbade av enorma förseningar, säger Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund i ett pressmeddelande.

Svensk Handels näringspolitiske chef Mats Hedenström säger till DN att branschen behöver få möjlighet till korttidspermitteringar, och hjälp att klara fasta kostnader som hyra.

– Om restriktionerna inte följs av stöd riskerar vi att sitta på en arbetslöshetsbomb, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, till tidningen.

Stor risk för ökad arbetslöshet

Över 100 000 människor har redan förlorat jobbet, är varslade eller permitterade i besöksnäringen.

Och risken är stor att ännu fler får se sitt jobb påverkas efter de nya restriktionerna, enligt Visita.

– Regeringen måste nu skyndsamt följa upp detta med ökade stöd till näringen och se till att de stöd som företagen redan sökt faktiskt betalas ut. Annars riskeras ännu fler jobb, inte minst för unga, säger Jonas Siljhammar.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen