Dubbelsmocka hotar redan pressad skobransch

”Kommer ge negativa konsekvenser”

Publicerad 2022-11-21

Skoförsäljningen minskar kraftigt, vilket slår hårt mot redan pandemistukade handlare.

Samtidigt kan ett besked från regeringen dra undan mattan för de företag som erbjuder skomakartjänster, och ytterligare försvåra läget.

– De sparkar på dem som redan ligger ner, säger skomakaren Mats Hallman.

Att svenska konsumenter börjar hålla allt hårdare i slantarna märks allt tydligare i de flesta branscher, och för den redan hårt prövade modehandeln är signalerna dystra .

– Rent generellt är det ett tufft läge i handeln som är under hård press från alla håll, säger Sofia Larsen, vd på branschorganisationen Svensk Handel.

Och värst är det för landets skohandlare.

Skobranschen är i kris.

Siffrorna ger mörk bild

Enligt siffror från branschorganisationen tappade skobranschen nästan sex procent i försäljning under oktober jämfört med samma månad föregående år. Sett till tappet mot samma månad 2019 är nedgången hela 18,6 procent.

Det ska jämföras med klädhandeln som under oktober såg en marginell ökning av försäljning med 0,2 procent mot året innan.

– Det har varit en väldigt mild höst hittills och modehandeln är väldigt säsongs- och väderkänslig. Samtidigt är det tydligt att svenska konsumenter håller mycket hårdare i plånboken än tidigare.

När plånboken är extra tunn så väljer vi inte att lägga pengar på skor.

Drabbar företag som redan är nere för räkning

Enligt Sofia Larsen slår detta hårt mot företagare inom skohandeln som redan tidigare var ekonomiskt stukade.

– En stor del av branschen har ännu inte fullt ut återhämtat sig från pandemin. Skohandeln var väldigt hårt drabbad där många företag gjorde slut på vad de hade i kassan. Man lever redan under knappa förhållanden.

En som följt den dystra utvecklingen i skobranschen på nära håll är Mats Hallman, 56. Andra generationens ägare av Hallmans skor och skomakeri som familjen har drivit i 68 år.

– Man märker att det är helt andra siffror efter pandemin och att folk inte vill lägga ner pengar på dyrare skor som jag har i mitt sortiment, så klart märker jag av det.

Mats Hallman, 56, driver skobutik och skomakeri.

Hoppas att kyla kan ge skjuts

Mats Hallman har ingen klar uppfattning om vad som just gjort att skohandeln ser en så omfattande nedgång, men säger att han kan se flera faktorer bakom utvecklingen.

– Jag ser så många skohandlare och skoaffärer som har det tufft. Kanske är folk mätta och har köpt på sig skor och tycker att de har tillräckligt, men det har ju alltid sålt förut så jag vet inte faktiskt.

Han säger att den negativa utveckling som sker i branschen väcker en viss oro för egen del.

– Om det fortsätter ner så blir jag orolig. Det är bara hoppas att jag har fullt i verkstaden så man kan täcka upp där. Det är ju det som är min styrka att jag även kan leva på det.

Skomakaren Andreas Majoros jobbar i verkstaden i Mats Hallmans skobutik.

Mats Hallman pekar på det faktum att familjeföretaget som startades 1954 under åren lyckats navigera genom ekonomiskt svajiga tider, och att den insikten ger framtidstro.

– Jag har varit med länge och sett svåra kriser som farsan och farfar har tagit sig igenom. Det kommer jag också att göra, men fortsätter det att gå ner så blir det tufft. Vi har fler anställda och högre kostnader i dag.

Beskedet är ett ytterligare slag

Men det finns samtidigt ett annat hot för de skoföretagare som utöver försäljning av skor också erbjuder reparation, och förlitar sig på intäkter från de tjänsterna.

Regeringen har föreslagit att den momssänkning på reparationer av skor, lädervaror, kläder, cyklar och cyklar som genomfördes sommaren 2022 ska höjas. Det innebär att momsen som nu ligger på 6 procent ska upp till 12 procent, med start i april 2023.

– Det rimmar inte någonstans och det känns väldigt kortsiktigt. Vi har ju inte ens hunnit se vilka effekter den tidigare sänkningen ger innan den ska höjas igen. Om det här blir verklighet så är min känsla att det direkt kommer att ge negativa konsekvenser för branschen. De sparkar på dem som redan ligger om vi säger så, säger Mats Hallman.