Här rusar budgivningarna mest

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-07-12

Jönköping är en av städerna där bostadsrättspriserna stiger mest under budgivningen.

Bostadsrättspriserna stiger i höjden.
Du får betala långt över utgångspriset i vissa städer.
– Det är inte ett Stockholmsfenomen. Det är de andra orterna som driver upp priserna, säger Erik Wikander, vd på Mäklarhuset.

Det är stora skillnader mellan utgångspris och försäljningspris när du köper en bostadsrätt.

Det visar en sammanställning som gjorts på uppdrag av Mäklarhuset, där skillnader mellan utgångspris och försäljningspris för bostadsrätter har jämförts i Sveriges tio största städer.

Priserna har jämförts från januari förra året till maj i år.

Stora prisskillnader för små bostäder

Skillnaderna är som störst i Jönköping, Linköping och Norrköping. Här får du i snitt betala över 20 procent mer än det angivna utgångspriset.

– Det är inte ett Stockholmsfenomen. Det är de andra orterna som driver upp priserna, säger Erik Wikander, vd på Mäklarhuset.

Han menar att det är efterfrågan som pressar upp priserna.

– De här orterna är universitetsorter och centralorter inom respektive region. Det är en stark inflyttning hit, säger han.

Som en jämförelse stiger priserna under budgivningen desto mindre i Helsingborg, Uppsala och Örebro.

– Där har man en balans mellan hyresbostäder och ägda bostäder på ett helt annat sätt. För att det ska fungera på bostadsmarknaden måste alla boendeformer hänga med, säger Erik Wikander.

Priserna stiger mest för ettor och tvåor.

– När det blir 100 000 kronor plus per kvadratmeter blir det väldigt dyrt. Lönerna hänger inte med i samma takt. Då har du helt enkelt inte råd att köpa de större lägenheterna utan tar de mindre i stället.

Vill införa bindande budgivning

Erik Wikander tycker att undersökningen visar att det inte handlar om lockpriser, utan skillnaderna på bostadsmarknaden lokalt.

Under Almedalsveckan pratade han om att det är dags att införa bindande budgivning, som innebär att du inte kan dra tillbaka ett bud under en viss tid.

– I dag kan du gå in med flera bud på bostäder och är du med i parallella bud hjälper du till att driva upp priserna, trots att du vet att du bara kan köpa en av dem.

Han anser att bostadsmarknaden skulle må bättre om bindande budgivning infördes.

– Jag tror att det skulle ge en trygghet för både säljare och köpare. För säljare blir tryggheten att de vet att de som är med i budgivningen faktiskt är potentiella köpare. De som är köpare behöver då inte heller känna en oro över att de andra som är med i budgivningen bara är med för att hjälpa till att driva upp priserna.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln