Så agerar du när bopriserna faller

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2017-12-17

De senaste månaderna har bostadspriserna backat kraftigt på flera håll i landet.
Så hur ska du som potentiell köpare eller säljare agera?
Vi har frågat experterna.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandiabanken

Maria Landeborn
  • Befinner vi oss i en tillfällig svacka eller i början på ett större ras?
    – Jag tror att det är för tidigt att säga om ett större ras är på gång eller inte. Men de faktorer som normalt krävs för att utlösa ett större ras – ökad arbetslöshet, lågkonjunktur eller en centralbank som höjer räntan kraftigt – finns inte idag. Det är mer troligt att det rör sig om en korrektion efter en väldigt lång prisuppgång.
  • Hur länge kommer nedgången hålla i sig?
    – Det beror på hur räntor och svensk ekonomi utvecklar sig. När människor blir osäkra kan en sådan här utveckling vara lite längre. Jag tror att vi får avvakta till januari och de stora visningshelgerna då fler köpare och säljare brukar dyka upp på marknaden. Det skärpta amorteringskravet som införs i mars kan också få köparna att återvända.
  • Vad är viktigast att tänka på som säljare?
    – Man måste acceptera att man inte får lika mycket betalt som grannen i somras. Om man inte måste sälja kan man avvakta, men då riskerar man att få ett ännu lägre pris, det vet vi inte än. Annars handlar det om att skapa sig så goda förutsättningar som möjligt genom att göra sin lägenhet eller sitt hus presentabelt.
  • Och som köpare?
    – Man ska inte köpa något man inte känner sig bekväm med. Man ska tåla högre räntor och skärpt amortering, annars får man köpa något billigare. Se inte bostaden som spekulation, priserna kan gå upp och ner.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank

Arturo Arques
  • Befinner vi oss i en tillfällig svacka eller i början på ett större ras?
    – Jag tror inte att vi kommer att få se ett stort prisras. De nedgångar vi ser nu ligger i korten. Det är inte anmärkningsvärt att priserna faller tillbaka något efter att ha stigit så enormt mycket under lång tid. Grunderna för de kraftiga prisuppgångarna finns kvar – låg ränta, god tillväxt och sysselsättning – vilket gör hushållens möjligheter att betala för boende fortsatt väldigt goda.
  • Hur länge kommer nedgången hålla i sig?
    – Jag tror att det kommer att se ut så här några månader. Men något prisras i storleksordningen 20–30 procent tror jag absolut inte på. Vi har fortsatt bostadsbrist och en stark urbaniseringstrend.
  • Vad är viktigast att tänka på som säljare?
    – Om man har pressad ekonomi ska man i möjligaste mån sälja först så att man vet hur mycket pengar man har att röra sig med. Om du behöver sälja ska du göra det, men det är viktigt att inte köpa för mer än man har råd med.
  • Och som köpare?
    – I en sur marknad är det extra viktigt att sätta sig in i föreningens ekonomi om man köper en bostadsrätt. Idag finns det möjlighet att köpa bra lägenheter i välskötta föreningar billigare än för ett halvår sedan. Ingen vet när priserna bottnar ur, men för varje procent ner närmar vi oss den punkten.

Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling

Tanja Ilic
  • Befinner vi oss i en tillfällig svacka eller i början på ett större ras?
    – Om man lyssnar på politikerna tycker de att det är en bra sättning i marknaden. Vi tycker också att det är bra att det tar längre tid att göra affärer. Med tanke på att det varit bostadspolitiskt oroligt förstår jag om folk inte riktigt vet vad de ska göra.
  • Hur länge kommer nedgången hålla i sig?
    – Jag tror att vi kommer att få se en stabilisering. Det kanske fortsätter nedåt något, men jag tror att vi snart har landat. Ingen vet säkert, men som alla marknader som går ner går de också upp.
  • Vad är viktigast att tänka på som säljare?
    – Bankerna vill ofta att man ska sälja innan man köper nytt. Det absolut viktigaste är att man först kontaktar en bank så man vet hur mycket man har att röra sig med. Man bör stresstesta sin egen ekonomi. Även om Sverige ur ett makroperspektiv går väldigt bra ska man ta höjd för oförutsedda händelser.
  • Och som köpare?
    – Fundera noga på vad som är viktigt för ditt boende. Är det närhet till infrastruktur, dagis, skola? Ta också höjd för att räntorna kan gå upp. Jag vill med en dåres bestämdhet hävda att det inte går att göra några klipp. Behöver du flytta – flytta. Kan du bo kvar, så gör det.