Han fick en elräkning på 60 000 efter rekordkylan i Texas

Publicerad:
Uppdaterad:

Elpriser

Först köldsmocka – sedan pengasmäll.

Snökaoset som drog in över Texas ledde till att Dallasbon DeAndré Upshaw, 33, fick en elräkning på nästan 60 000 kronor.

– Jag är helt chockad, säger han till CNN.

Känner du att den senaste tidens många minusgrader gjort att det svider till lite extra i plånboken?

Då kan du trösta dig med att du inte bor i Texas. Förra veckan lamslogs jättedelstaten i södra USA av en rejäl vinterstorm. Sträng kyla och stora snömängder ledde till att elnätet överbelastades. Många människor var utan ström i flera dagar – och andra fick riktiga monsterräkningar.

När 33-årige DeAndré Upshaw i Dallas vaknade en morgon var inkorgen full av mejl från hans elbolag.

– De mejlade varje gång de hade dragit 100 dollar från mitt konto. Mejlen bara fortsatte att komma, säger han till CNN.

Totalt landade månadens elräkning på runt 7 000 dollar, motsvarande nästan 60 000 svenska kronor.

– Jag hade räknat med att vi skulle få betala mer än vanligt. Men en sådan här stor summa hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

DeAndré Upshaw åkte på en minst sagt saftig elräkning efter vinterstormen som drog in över Texas.
Foto: AP
DeAndré Upshaw åkte på en minst sagt saftig elräkning efter vinterstormen som drog in över Texas.
Foto: AP
DeAndré Upshaw visar upp en av fakturorna som han har fått från elbolaget Griddy. Denna är på drygt 5 000 dollar, motsvarande över 40 000 kronor.

Helt fri elmarknad i Texas

DeAndré är inte ensam om att ha åkt på en kostnadschock. Amerikanska medier rapporterar om personer vars elräkningar överstiger 80 000 kronor.

Orsaken bakom de svindlande summorna är att elmarknaden i Texas är unikt avreglerad, även med amerikanska mått mätt. Invånarna kan välja mellan 220 olika bolag. Det är inte ovanligt att priserna sätts fritt utifrån principen om tillgång och efterfrågan.

DeAndré Upshaw var kund hos en liten elleverantör vid namn Griddy. De har en modell som innebär att konsumenterna betalar inköpspris för elen. Under normala omständigheter anses erbjudandet vara attraktivt, men vid extrema väderhändelser kan kostnaderna stiga mycket snabbt.

Foto: Marie D. De Jesús/AP
Frivilliga delar ut mat i det kölddrabbade Texas.

Varnade kunderna

När vinterstormen var i antågande gick Griddy ut och uppmanade sina abonnenter att byta elbolag. Många han dock inte agera innan det var för sent. Nu har en lavin av konsumentilska vällt in över företaget.

I en kommentar på sin hemsida skyller Griddy problemen på den kommission som ansvarar för elnätet. För att minska belastningen beslutade kommissionen att priset för en kilowattimme skulle sättas till nio dollar. Det är 300 gånger högre än den normala nivån, enligt Griddy.

”Marknaden ska sätta priserna. Inte personer som är politiskt tillsatta”, skriver bolaget.

”Vi kommer att ta strid mot detta för våra kunder. Vi ska utkräva ansvar och ta reda på hur dessa prishöjningar kunde tillåtas samtidigt som miljoner Texasbor saknade ström.”

Även från politiskt håll kommer nu krav på förändringar av systemet.

– När sådant här händer får många människor stora problem. Vi måste få akuta ekonomiska lättnader på plats direkt. Sedan ska vi gå till botten med situationen, säger Phil King, republikansk ledamot av representanthuset i Texas, till New York Times.

Publicerad:

LÄS VIDARE