Regeringens beslut om slutförvar dröjer

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2020-10-19

Frågan om slutförvar av kärnavfall landade på regeringens bord när Östhammars kommun sade ja. Men beslutet från regeringen dröjer.

– Det får ta den tid det tar, säger miljöminister Isabella Lövin (MP).

Östhammars kommun är beredd att slutförvara använt kärnbränsle i urberget nära kärnkraftverket i Forsmark. En pusselbit i det omfattande beslutsunderlaget som nu ligger på regeringens bord.

Kärnkraftsbolagens bolag Svensk Kärnbränslehantering (SKB) skickade in sin ansökan om att få bygga ett slutförvar för det radioaktiva kärnavfallet 2011 och vill ha besked så snart som möjligt.

Enligt SKB finns allt underlag som behövs. Både expertmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och mark- och miljödomstolen har gett grönt ljus – och nu finns även en kommun som vill ta emot kärnavfallet.

Ingen brådska

Men miljöminister Isabella Lövin har ingen brådska.

– Vi har naturligtvis gått igenom väldigt mycket under ärendets gång, men det finns fortsatt mycket att ta ställning till och vi har ingen fastlagd tidsplan, säger hon till TT.

– Det som är helt avgörande för regeringen är att vi ska kunna säkerställa, så långt det är möjligt, att det här är en säker metod och en säker förvaringsplats för kommande 100 000 år. Det får ta den tid det tar.

Planen är att det svenska kärnavfallet ska slutförvaras i kopparkapslar som bäddas in i lera på 500 meters djup i urberget. Något som tillståndsmyndigheterna alltså tillstyrkt.

Behöver mer underlag

Men bland andra Kärnavfallsrådet, som arbetar på uppdrag av regeringen, har efterlyst fler studier av risken för att kopparkapslarna kan korrodera och på så vis börja läcka.

– Det finns fortsatt frågor att titta på. Det är inte bara vad jag tycker, utan vi behöver få in ytterligare underlag, säger Isabella Lövin.

Ett sådant underlag är de så kallade LOT-försöken – försökspaket som varit placerade i berget i Äspölaboratoriet i över 20 år. För ett par veckor sedan skickade SKB över resultaten av långtidsförsöket till SSM, som räknar med att vara klar med sin granskning i slutet av februari nästa år.

TT: Blir det ett beslut om slutförvar under den här mandatperioden?

– Jag vill inte spekulera i det. Principen är att vi måste känna oss väldigt trygga med att det beslut vi fattar är hållbart och är det bästa beslutet, som också klarar den här tidsperioden på 100 000 år, säger Lövin.

Bästa metoden

Hon pekar på att det finns många frågor att lösa. Inte bara rent tekniska, utan även hur man till exempel varnar framtida generationer för det radioaktiva avfallet. Hur gör man för att överföra livsviktig information över så lång tid?

Till skillnad från när det handlar om kärnkraft som energislag, så handlar inte avfallsfrågan om ja eller nej, om man är för eller mot. Oavsett vad man tycker om kärnkraft måste avfallet tas om hand.

Miljöpartiet har ingen särskild linje i detta, säger Lövin – utöver att förvaret ska vara säkert och hållbart.

– Vi har ingen position om var slutförvaret ska vara någonstans eller hur det ska se ut. Det ska vara den bästa tänkbara metoden, säger hon.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln