Pandemin gör det lättare att få studentbostad

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2020-08-24

Nya studentbostäder byggs i Huvudsta, Solna. Arkivbild.

Student och på jakt efter en lägenhet?

Det brukar vara en omöjlig ekvation på många studieorter – tills nu.

Coronapandemin har gjort det oväntat lättare på ett flertal platser i landet.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har åter igen sammanställt situationer gällande bostadssituationen i landets studentstäder inför terminsstarten.

Bland 33 studieorter grönmarkeras nu 15 städer, det vill säga att studenter kan räkna med en bostad vid terminsstart. Elva städer är gulmarkerade (bostad kan erbjudas inom en termin) medan sju är rödmarkerade (det tar mer än en termin att få bostad).

Mest anmärkningsvärd är dock förändringen jämfört med förra hösten.

Bättre i Karlstad

Tio av städerna, bland annat Linköping, Karlskrona och Umeå, uppger att situationen nu blivit bättre sedan föregående läsår.

– Det handlar framförallt om internationella studenter. Är du internationellt inresande student från ett land utanför EU så behöver du ett uppehållstillstånd och handläggningstiden är lång, förklarar Linn Svärd, vice ordförande vid SFS om varför allt färre internationella studenter söker sig till Sverige.

I en enkät till 17 lärosäten som TT publicerade i helgen angavs att det kommer minst 2 800 färre internationella utbytesstudenter än förra höstterminen. På vissa platser har också skett en ökning av studentbostäder, exempelvis i Umeå genom att ett flertal bostadsbolag tillkommit. I Karlstad uppges till och med korridorrum stå tomma tack vare en så pass gynnsam bostadssituation.

Sämre i Göteborg och Stockholm

Grundproblemet kvarstår dock enligt SFS, särskilt som de rödmarkerade städerna står för 40 procent av alla studenter. Bland dessa märks Stockholm och Göteborg samtidigt som antalet studieplatser nu ökas radikalt.

– Vi har 12 000 nya studieplatser men inte lika många nya bostäder. Det slår hårt mot många av de populära orterna och där blir det extra viktigt att man tar bostadssituationen i beaktande när det delas ut extra studieplatser, säger Linn Svärd.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu