Riksbankens nya räntebesked

Av: Gustaf Larsson , Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingen trodde på en höjning av reporäntan redan nu.

Det blev det inte heller.

Riksbanken lämnar den oförändrad på −0,25 procent.

Senaste gången som Riksbanken höjde styrräntan var i december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till −0,25 procent.

Där ligger den nu kvar.

”Prognosen indikerar liksom tidigare att räntan mest sannolikt höjs i december till noll procent. Osäkerheten kring konjunktur- och inflationsutvecklingen i omvärlden och Sverige är dock påtaglig”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Samtidigt påpekar man att räntan väntas vara oförändrad ”under en längre tid” efter den förväntade höjningen i december.

Behövs politiska åtgärder

Trots nedreviderade prognoser ser inte Riksbanken en omedelbart ankommande lågkonjunktur, vare sig i omvärlden eller Sverige.

”De svenska hushållen är högt skuldsatta och därmed känsliga för ändrade ekonomiska förutsättningar. För att minska riskerna som är förknippade med hushållens skuldsättning och komma tillrätta med strukturella problem på den svenska bostadsmarknaden behövs det åtgärder inom bostads- och skattepolitiken och en ändamålsenlig utformning av makrotillsynen”, skriver Riksbanken.

Kronan stärks efter beskedet

Strax efter Riksbankens besked stärktes den svenska kronan. Vid 10-tiden var värdet 9,57 mot dollarn och 10,67 mot euron, plus tre respektive fem öre enligt Dagens Industri.

– Något att hålla koll på nu är kronan. Den kan stärkas något av detta, om än från en låg nivå. Vi ska komma ihåg att en svag krona har ”dopat” vårt sparande i utländska fonder och dessutom gett våra stora exportbolag på börsen stora konkurrensfördelar de senaste åren. Och trots en räntehöjning lär vi knappast få se högre räntor på våra sparkonton, säger Nordnets Frida Bratt till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Martin Olson
Sharon Lavie, sparekonom på Ikano, tror att räntan kommer sänkas kort efter nästa höjning.

Risk för sänkning

Den stora överraskningen, enligt bedömare, var att Riksbanken håller fast vid sin prognos.

– De håller fast vid sin prognos att höja räntan till 0 procent i december trots snabbare avmattning i konjunkturen. Riksbanken menar på att avmattningen går mot en normalisering och inte en långkonjunktur vilket motiverat den höjda räntan, säger Sharon Lavie, sparekonom på Ikano Bank.

Däremot tror hon inte att räntan kommer att vara oförändrad ”en lång tid” efter nästa höjning, vilket Riksbanken antydde.

– Utifrån detta besked tror jag att Riksbanken nu beslutat sig för att höja räntan i december även om det finns risk för sänkning kort därefter.

Missvisande siffror kan ha stärkt Riksbanken

Förra veckan meddelade SCB att deras statistik kring arbetslösheten är missvisande. Det tror Sharon Lavie har stärkt Riksbankens prognos om en stundande höjning.

– Jag tror att det faktum att det kommit fram att siffrorna var felaktiga har stärkt Riksbanken. Hade siffrorna stått sig hade de troligtvis fått revidera sin plan och avvakta med en höjning för att se om siffrorna var en tillfällig dip, eller en snabb negativ utveckling av arbetsmarknaden, säger hon.

 

PODD Så klarar du dig när lågkonjunkturen kommer

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om det ekonomiska läget och om hur det kan påverka dig.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE