Löningshelg – så budgetlyxar du när priserna rusar

Snittlönen minskar med 2 115 kronor: ”Trippelsmäll”

Publicerad 2022-09-23

Löning – men ett ”extremt tufft” privatekonomiskt läge.

För även om du får mer på kontot nu än för ett år sedan, har inflationen ätit upp ökningen och mer därtill.

– Vi går in i ett slags privatekonomiskt mörker med trippelsmäll mot människors privatekonomi, säger sparekonomen Frida Bratt.

Lönen är här! I vanliga tider skulle denna fredag för många innebära tjo och tjim, jubel och fanfarer.

Men så är det inga vanliga tider. Även om du får en påfylld kassa, får du betydligt mindre nu än vad du skulle ha fått för ett år sen. Eller rättare sagt: Det du får på kontot kommer att räcka till mindre den här månaden.

Den senaste tillgängliga statistiken är från juni i år. Enligt den skulle din reallön, alltså hur din lön står sig jämfört med inflationen, ha minskat med 5,7 procent jämfört med samma månad 2021.

Den siffran, framtagen av Medlingsinstitutet, är beräknad på att lönen i snitt ökade med 3 procent, samtidigt som inflationen inklusive boränteeffekter (KPI) låg på 8,7 procent i juni.

Minskat 2 115 kronor – kan bli mer

En svensk medellön, 37 100 kronor, är då i stället ”värd” 34 985 kronor. Det vill säga 2 115 kronor mindre än samma månad året före.

Lönen är här – men mindre än vad du fick för ett år sedan.

Antar man att löneökningstakten låg kvar på 3 procent även i augusti – vilket vi inte vet – samtidigt som inflationen enligt KPI låg på 9,8 procent, skulle reallönen minska med 6,8 procent. Alltså skulle reallönen då i stället vara 34 577 kronor i – en minskning med 2 523 kronor.

Om så blir fallet vill Medlingsinstitutets nationalekonom Petter Hällberg inte spekulera i, men han säger:

– I stora drag brukar det inte hända jättemycket med löneökningstakten mellan två månader.

Därtill har kronan tappat kraftigt i värde, så ska du utomlands blir det per automatik dyrare nu än tidigare.

”Mörker med trippelsmäll”

Mycket talar åtminstone för att lönen du får i dag är mindre än vad du fick för ett år sen, givet den höga inflationen. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kallar den privatekonomiska situationen ”extremt tuff”.

– Vi går in i ett slags privatekonomiskt mörker med trippelsmäll mot människors privatekonomi med höga matpriser, höga energipriser och nu också betydligt högre räntekostnader. Dessutom faller värdet på våra sparpengar på börsen. Så just nu är det få ljusglimtar utifrån ett privatekonomiskt perspektiv.

Hon fortsätter:

– Men lättnader kan komma i form av stöd från finanspolitiken vad gäller framför allt energipriserna, men också justerat amorteringskrav. Och förhoppningsvis ser vi en avtagande inflation på andra sidan årsskiftet. Det bör bli lättare till våren igen, säger Frida Bratt.

Hur ska man tänka nu när lönen kommer samtidigt som priserna stiger?

– Man behöver vara medveten om att lönen inte räcker lika långt och att man därför kan behöva planera inköpen mer, men det märker nog de flesta redan. Det är tydligt att din vanliga matkasse blivit dyrare. Dessvärre är det svårt att se att den kommer att gå ned i pris.

Priserna går alltså inte ned bara för att inflationen gör det. Men om inflationstakten minskar kommer prisökningen inte gå lika snabbt uppåt.

Hon tipsar därför om hur man ska tänka i matbutiken:

– Håll utkik efter extrapriser, korta datum, kampanjer och handla grönsaker efter säsong, och gör storkok på söndag när elpriset är lägre. Och kanske blir det köpstopp för varor och tjänster som egentligen inte är helt nödvändiga?

Blir värre innan det ljusnar

Hon befarar dock att det privatekonomiska läget kommer att bli värre innan det blir bättre.

– Ja, det kommer det att bli. Elpriserna kommer bli högre, men framför allt kommer det bli kallare ute vilket gör att du behöver värma upp huset mer, och det kommer att kosta. Det blir till att ta på tofflor och fleecetröja. Dessutom kommer räntekostnaden öka ännu mer, eftersom Riksbanken kommer att fortsätta höja räntan i november och förmodligen även i februari.

– Därefter kan vi förhoppningsvis se en ljusning. Och vad gäller sparpengarna ska vi komma ihåg att börsen alltid vänder upp långt före den ”riktiga” ekonomin gör det.

Har du något tips om man vill "budgetlyxa" under löningshelgen?

– Lyxa hemma! Försök hitta något du tycker känns extra gott och lite lyxigt i matbutiken och kanske hitta ett gott vin som passar. Det blir lyx till en betydligt lägre kostnad än ett restaurangbesök. Åk ut i skogen och plocka svamp och bär. Det är superdyrt i affären, men alldeles gratis i skogen och kan dessutom ge guldkant till många maträtter. En skogsutflykt med picknick är dessutom gratis i sig.

Vilket spartips kan göra enskild störst nytta för ett typhushåll?

– I höst kommer störst besparing kunna göras för den som kan dra in på och styra sin elförbrukning. Kan du köra diskmaskin, tvättmaskin och elbilsladdare exempelvis på natten istället för när elpriset är som högst kommer det göra stor skillnad, men då vill det till att du har timpris.

– I övrigt gäller att inte luta sig tillbaka när det gäller alla fasta kostnader. Visst kommer bolåneräntan stiga, men se till att den inte höjs mer än i enlighet med Riksbankens höjningar av styrräntan. Betala inte mer än nödvändigt, var en ”bråkig” kund och väg olika alternativ mot varandra.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln