Så sparar du till nästa semester – redan nu

Ekonomens sju tips för ett lyckat sparande

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2019-08-16

Knappt är semestern över innan det är dags att börja planera inför nästa. Här är privatekonomen Emma Perssons tips för hur strukturerar ditt semestersparande.

– Ofta finns onödiga utgifter som tillsammans kan bli en rejäl slant, säger hon.

Sommaren sjunger på sin sista vers, och för många betyder det även att semestern närmar sig sitt slut. Det är inte ovanligt att semesterbudgeten spräcks när de där glassarna eller middagarna ägde rum lite mer frekvent än förutspått.


Då gäller det att börja planera för nästa års redan nu, enligt privatekonomen Emma Persson.

– För många är det också svårt att veta hur mycket semestern kostade. Förvånansvärt få räknar efter när de kommer hem, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar i ett uttalande.

Lista dina utgifter

Hennes råd är att göra en checklista över de vanligaste utgifterna, vilken kan se ut som följande:

  • Entréavgifter nöjen
  • Utflykter
  • Stuga
  • Bensin
  • Flyg/charter
  • Hotell/boende
  • Mat och dryck
  • Restauranger, caféer

Därefter är det, om man vill koppla bort ekonomitänket under nästa ledighet, dags att börja spara inför nästa års semester – utan att det påverkar höstens ekonomi allt för mycket.

”Att spara är att offra”

– Involvera gärna hela familjen. Genom att visualisera sparmålet på väggen eller kylskåpet med en graf över hur långt ni kommit går det lättare att förstå även för yngre barn. Att spara är att offra lite här och nu för något roligt längre fram och det är en nyttig läxa för alla, liten som stor, säger Emma Persson och fortsätter:

För att förstå var det finns pengar att hitta, bör man göra en total genomgång av sin ekonomi, är hennes råd.

– Syna alla utgifter och kör dem genom ett ”behöver jag verkligen det här”-filter. Ofta finns onödiga utgifter som tillsammans kan bli en rejäl slant, säger hon.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så här hittar du utrymme för att spara

  1. Inför ett köpstopp fram till nästa lön och sälj av saker du inte behöver. Vill du ha det enkelt, ta hjälp av tjänster som Sellpy eller kör en bakluckeloppis med hela familjen. Det kan bli en rolig upplevelse för alla.
  2. Gör det till en utmaning att leva på det som finns i frys och skafferier fram till nästa lön. Låtsas att ni är på en öde ö eller att zombies tagit över världen och att ni inte kan få tag på mer mat.
  3. Titta efter rabatter och erbjudanden i dina lokala matvarubutiker och planera dina matinköp efter det. I dag finns reklamblad enkelt tillgängliga digitalt, till exempel i appen ShopGun.
  4. Summera dina mediakostnader, här ingår allt från bredband till digitala boktjänster, musiktjänster och streamingtjänster. Behöver du verkligen alla? Om du har lånekort hos biblioteket kan du ladda ned e- och ljudböcker kostnadsfritt.
  5. Se över dina räntor – både på sparande och på lån. Jämför flera olika banker och se till att du har lägst möjlig låneränta och högst möjliga sparränta. Glöm inte att titta efter att banken du väljer för ditt sparande har insättningsgaranti.
  6. Försäkringar och elavtal. Oftast tjänar du inte på att vara lång och trogen kund. Idag är det enkelt att göra prisjämförelser på nätet och byta bolag om du kan få ett bättre avtal någon annanstans. Glöm inte att billigast inte alltid är bäst när det kommer till försäkringar, läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad.

PODD: Så utnyttjar bedragarna svenska kändisar – för att komma åt dina pengar

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur bedragare använder sig av svenska kändisar för att lura dig på pengar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen