Publicerad:
Uppdaterad:

Mäklarstatistik: Nu ökar även villapriserna

Av: Josefin Westin, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Ny statistik bekräftar – priserna på bostadsmarknaden fortsätter att stiga.
Villapriserna ökar anmärkningsvärt mycket:
– Det är sällan vi har sett en sådan stor förändring på månadsbasis, säger Per-Arne Sandegren på Svensk mäklarstatistik.

Aftonbladet kunde redan i förra veckan berätta att villapriserna ökat. Då visade Statistiska centralbyrån att försäljningspriserna för småhus gått upp med en procent på tre månader.

Nu visar Svensk mäklarstatistik samma trend. Bara februari månad visar på en uppgång i landet med två procent. Månaderna innan dess har priserna legat stilla.

– Det man kan säga generellt är att två procent på villor på en enskild månad är en ovanligt hög förändring. Villamarknaden är lugnare och har alltid varit så. Däremot är det vanskligt att dra för stora slutsatser av en månads förändring, säger Per-Arne Sandegren till TT.

Tioprocentig ökning

Enligt Svensk mäklarstatistik har det senaste året dessutom skett en tioprocentig ökning där snittpriset i riket för villor är nästan 3,2 miljoner kronor. Bland storstadsregionerna är ökningen störst i Stor-Göteborg, 14 procent. Medan köpare i Storstockholm i sin tur får vara beredda att betala nästan sex miljoner kronor i snitt för en villa.

Sandgren ger ett varningens finger.
– Det är väldigt osunt med bostadspriser som ökar med 10–15 procent per år. Det är inte långsiktigt hållbart.

”Fortsatt lågt utbud”

Det är inte bara villapriserna som går vinnare ur budgivningarna. Även bostadsrätter stiger i pris. Ur ett riksnitt ökar priserna med en procent under februari månad. I centrala Malmö och Stor-Malmö ökar priserna med två procent.
– Vi har sett en viss avmattning tidigare men nu verkar det som den varit temporär. Det fortsatt låga utbudet, låg nyproduktion förenat med hög efterfrågan och historiskt lågt ränteläge är alla bidragande orsaker, säger Per-Arne Sandegren till TT.
Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån, hoppas på en stabil marknad framöver:
– Vad jag skulle vilja se och tror sker, är en lugn utveckling där inga fundamentala parametrar rör på sig. En lugn marknad har alla aktörer nytta av, annars blir det spekulationsköp och elände för att man tar beslut utifrån en eventuell prisuppgång eller nedgång i stället för hur jag och min familj ska bo bäst.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: