Ökade kostnaderna leder till mer psykisk ohälsa

Ny undersökning visar: Oro och ångest ökar av inflationen

Uppdaterad 2022-08-01 | Publicerad 2022-07-21

Kostnaderna ökar kraftigt i samhället.

I takt med det också den psykiska ohälsan, visar nya siffror från Demoskop.

– Pengar är den huvudsakliga orsaken till oro och ångest, säger Erik Bohjort, legitimerad psykolog på Business Psychology.

Bränsle, el, mat – ja i princip allt – har blivit dyrare.

”Plånboken urholkas”, har ekonom efter ekonom slagit fast. Något som många svenskar nu börjat märka.

I en undersökning av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet uppger över hälften, 53 procent, att de känt av prishöjningarna det senaste halvåret.

– Det är inte så förvånande med tanke på de ökade kostnaderna i samhället, men vi kan konstatera att det är ett brett och växande problem, säger Anton Landehag senior konsult på Demoskop.

Konsekvenserna av det är att många nu dragit ner på saker som tidigare gett en guldkant på tillvaron. Krogbesök och nöjen, till exempel. Men det har också lett till en ökad psykisk ohälsa, visar undersökningen.

– Över hälften av dessa anger att de fått ökad stress, oro eller ångest. Det är nästan vad man kan kalla en folksjukdom, detta är något som påverkar väldigt många.

Pengar stor faktor bakom ohälsa

Att psykisk ohälsa ökar kopplat till pengaproblem stöds av forskningen. Det säger psykologen Erik Bohjort från Business Psychology.

– Pengar är den huvudsakliga orsaken till oro och ångest, säger han.

Anledningen är dubbelsidig, fortsätter Bohjort. Dels kan pengaproblem leda till psykisk ohälsa, men också vice versa.

– Har du psykisk eller fysisk ohälsa så är du mer utsatt i samhället, du kommer ha svårare att jobba och tjäna pengar.

Erik Bohjort, legitimerad psykolog på Business Psychology.

Det finns ett forskningsfält som riktat in sig på hur måendet påverkas av att plötsligt hamna i ekonomisk knipa. I forskarvärlden kallat ”economic hardships”.

– Det krävs inte en forskare eller psykolog för att förstå att om du blir av med alla dina pengar eller om ditt hus brinner upp så är det väldigt jobbigt. Men även lite vanligare saker, som att bli av med jobbet, är en annan ekonomisk ”hardship” som leder till ett sämre mående bland många.

”Eskalerande i samhället”

Kan det här eskalera nu när inflationen stiger så kraftigt?

– Det är två delar i det här. Psykisk ohälsa som fenomen är eskalerande i samhället. Och som jag sa, mår man sämre så har man också svårare att ta hand om sin ekonomiska situation. På så sätt, absolut. Men sen är det också så att när priser ökar så kommer den psykiska ohälsan att öka.

Det är framför allt människor med små marginaler sedan innan som kommer att påverkas mest, enligt Erik Bohjort.

– De kommer verkligen att känna av att priserna i affärerna ökar eller att drivmedelspriserna stiger så mycket att man inte har råd att åka och träffa sina vänner. När det sociala livet påverkas gör också den psykiska hälsan det, så de ökade kostnaderna är absolut värst för de mest utsatta på flera sätt.

Han fortsätter:

– Medelsvenssons blir snarare mer oroliga och får ångest på grund av att risken för ekonomisk utsatthet ökar, men de som faktiskt känner av de konkreta konsekvenserna kommer att vara de fattigare i samhället.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Om undersökningen

  • Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket.
  • Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 018 intervjuer under perioden 20–25 maj, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.
  • Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu