Fastighetsägarna vill höja hyrorna

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-08-31

Hyrorna måste höjas med mellan 2,5 och 3,5 procent nästa år för att hyresrätter inte ska riskera att försvinna.

Hyrorna ska höjas med upp till 3,5 procent nästa år – det vill Fastighetsägarna.
Men Hyresgästföreningen är kritisk till förslaget.
– Det är orimliga krav, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Den allmänna hyresnivån behöver höjas med mellan 2,5 och 3,5 procent under 2018. Det anser Fastighetsägarna, som menar att ökningen på 0,7 procent i år är alldeles för låg.

– Det är för lite om du ska kunna fortsätta att långsiktigt förvalta och äga hyresfastigheter. Det är också för lite för det kapital som ska in på marknaden. Det behöver finnas långsiktigt rimliga förutsättningar för att kunna utveckla fastigheter, säger Andreas Sjöberg, Fastighetsägarnas affärschef för MittNord.

Får för lite betalt

Om hyrorna höjs med mellan 2,5 och 3,5 procent innebär det att en lägenhet med en hyra på 8 000 kronor skulle bli mellan 200 och 280 kronor dyrare i månaden.

Lars Stjernfelt, Fastighetsägarnas affärschef för Götaland, tycker att det är viktigt att hyreshöjningarna följer samhällsutvecklingen.

Han menar att den allmänna hyresnivån i dag ligger långt under inflationen och att hyresvärdar därför riskerar att inte få tillräckligt betalt för att kunna hålla en god kvalitet på fastigheterna.

Hyresrätter riskerar försvinna

I Stockholm har en hel del hyresrätter ombildats till bostadsrätter de senaste åren. Därför säger Lars Stjernfelt att det finns en risk att det här sprider sig till mindre städer.

– Den stora risken är att de långsiktiga hyresvärdarna lämnar hyresmarknaden. Då kan det bli färre hyresrätter i den mån de ombildas till bostadsrätter. Hyresvärdarna väljer att lägga sin investering någon annanstans, säger han.

Hur mycket hyrorna kommer att höjas runt om i landet beror på hur situationen ser ut lokalt. På mindre orter kan hyrorna bli betydligt lägre än på tillväxtorter.

Men det är svårt att komma överens om hur mycket hyrorna ska höjas. Nästa års hyresförhandlingar har redan startat på en del orter.

– Vi vet av tradition att de årliga hyresförhandlingarna är svåra och tuffa, säger Andreas Sjöberg.

”Alldeles för högt”

Hyresgästföreningen meddelar dock redan nu att man inte kommer att gå med på Fastighetsägarnas krav på en höjning med mellan 2,5 till 3,5 procent.

– Det är alldeles för högt. Det är orimliga krav som Fastighetsägarna kommer med i en tid där det fortfarande är väldigt lönsamt att förvalta och äga fastigheter. Det är väldigt låga räntor, höga vinster och avkastning, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, och menar att de allra flesta hyresvärdar klarar av att hålla en god kvalitet och service i dag.

Problemet med att hyrorna föreslås följa samhällsutvecklingen är att arbetsmarknaden och hyresmarknaden ser olika ut, anser han.

– Hyrorna är väldigt höga i dag. Det byggs om och byggs mycket nytt. Hyresgästerna lägger en väldigt stor del av sin inkomst på hyran och det är helt fel läge att höja hyran ännu mer.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu