Undersökning: Här är klapparna som vi helst vill ha

Publicerad:
Uppdaterad:

Julhandeln

I år vill vi välja våra julklappar själva.

Presentkort och kontanter är årets julklapp, enligt prisjämförelsesajten Pricerunners undersökning.

– På ett eller annat sätt lär även julafton präglas av social distans. Där passar presentkort perfekt in, säger vd:n Nicklas Storåkers.

Det behövs inte nämnas vid det här laget att året eller årets jul blivit som vi tänkt oss. Men jul och julklappar blir det i alla fall.

Men svenskarna köper klapparna på nätet i stället för ute i butik i år. Enligt en ny undersökning, som YouGov gjort på uppdrag av prisjämförelsesajten Pricerunner, är det bara 16 procent själva tänker gå ut och handla.

– Det har skett en kraftig förändring i konsumentbeteendet inför årets jul jämfört med förra årets, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner i ett pressmeddelande.

Det blir en jul även i år, men det kommer att se annorlunda ut under granen jämfört med tidigare, om man ska tro Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner. ”Det känns rimligt att också julklappsshoppingen förenklas och begränsas till något som kan enkelt kan både beställas och skickas från datorn eller telefonen”, säger han.
Foto: TT
Det blir en jul även i år, men det kommer att se annorlunda ut under granen jämfört med tidigare, om man ska tro Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner. ”Det känns rimligt att också julklappsshoppingen förenklas och begränsas till något som kan enkelt kan både beställas och skickas från datorn eller telefonen”, säger han.

60-plus ute minst

En tredjedel av alla svenskar som trängdes i butikerna förra året löser sina julklappsbestyr på nätet i år.

Särskilt märkbar är det förändrade beteendet hos 60-plussarna.

– Här hittar vi den allra största minskningen, hela 36 procent i åldersgruppen säger att de kommer att handla mindre än förra året. En av fyra 60-plussare som handlade i en fysisk butik förra året kommer i år att övergå till näthandel istället, säger Nicklas Storåkers.

Och det ser ut att bli många kuvert under julgranarna i år. Enligt Pricerunner är årets julklapp ett presentkort eller kontanter. Var tredje svensk vill själv välja sin klapp.

Olik alla andra jular

– Det här blir en jul olika alla andra vi sett i Sverige i modern tid. På ett eller annat sätt lär även julafton präglas av social distans. Det känns därför rimligt att också julklappsshoppingen förenklas och begränsas, till något som enkelt kan både beställas och skickas från datorn eller telefonen. Där passar presentkort perfekt in, säger Nicklas Storåkers.

Foto: SøREN KNUDSEN
Nicklas Storåkers, vd på prisjämförelsesajten Pricerunner.

Kontanter och presentkort speglar också tidsandan vad gäller miljö- och klimatmedvetenhet, menar han.

– Låt oss endast köpa sådant vi faktiskt behöver eller verkligen vill ha och kommer använda denna jul, säger Nicklas Storåkers.

Lusten att julhandla har alltså kommit av sig en smula. Det kan tolkas som en oro över privatekonomin bland många svenskar. En tredjedel av alla svenskar uppger att de kommer handla mindre i år, enligt YouGovs undersökning.

– Det är en stor andel svenskar som ser ut att ta det lite försiktigare med konsumtionen den här julen. Pandemin och den ekonomiska osäkerhet som drabbat den svenska ekonomin som en följd av den har fått hushållen att strama åt, säger Nicklas Storåkers i pressmeddelandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE