Sarah och Göran var med och byggde upp ett samhälle i skogen

”Vi har skapat ett eget liv här”

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-10

Drömmen var att skapa ett eget samhälle. Odla, jobba och leva där.

Snart 50 år senare finns i dag Skogsnäs. Ett kooperativ mitt i skogen.

– Jag är stolt över vad vi har åstadkommit, säger Göran Mårskog som var med och grundande byn.

Det har precis börjat spricka upp på himlen och snön har lagt sig som ett täcke över Skogsnäs. En by mitt i den norrländska skogen i Sollefteå kommun.

För snart 50 år sedan fanns det bara en gammal gård här, men efter att Sarah och Göran Mårskog med vänner flyttade hit 1973 har platsen vaknat till liv.

– Vi har skapat ett eget liv här, byggt upp en by ihop och har lärt oss otroligt mycket på vägen, säger Sarah som i dag är 76 år gammal.

Under coronapandemin har många fått upp ögonen för att flytta från stan. Sarah och Göran tog steget långt före det – när hon var 28 år och han 25.

Sarah och Göran Mårskog flyttade till Sollefteås skogar 1973. Hon var då 28 år och han var 25. Än i dag bor paret kvar.

Till en början levde kooperativet tillsammans på den lilla gården, som bestod av tre hus. De var ett gäng på 15 personer som aldrig hade bott på landet.

– Vi fick hjälp av människor som bodde runt omkring oss. De lärde oss hantverket, hästkörning, timmerkörning, husbygge och om hur vi tog hand om skogen, säger Göran.

Sarah och Göran är båda uppvuxna i städer. Hon i London och han i Linköping. Att flytta till norrländska inlandet innebar en stor förändring för paret, men de har lärt sig mycket.

Har fixat det mesta själva

Göran och Sarahs hus byggdes först ett år senare, då var de helt utan el, vatten och väg i tre år.

Med åren har kooperativet byggt omkring 20 boningshus, ladugårdar, vägar, grävt brunnar, borrat efter vatten och dragit el. Sedan några år tillbaka har många hus jordvärme och internet finns i hela byn.

– Ibland har man varit jäkligt frustrerad även om det har varit roligt. Men det är det som är utmaningen med att bo här också, man måste fixa det mesta själv. Det växer man av, att man inte kan allt direkt, säger Göran och fortsätter:

– Om jag hade vetat hur mycket jobb det var här hade jag nog backat. Det är tur att jag inte visste det då för livet här är något som jag aldrig skulle välja bort.

Här är Sarahs och Görans kök. Huset äger de helt själva, men marken äger Skogsnäs ekonomiska förening.

Skogen värdefull rikedom

Här finns det även ett kulturhus, en skolbyggnad och en gymnastiksal. Skogsnäs har också ett hotell, ”Gröna huset”, som paret driver.

I byn har de flera djur och växthus för odling. Men helt självförsörjande är de inte.

– Man är ett barn av sin tid helt enkelt. Vi köper kaffe, te och mycket annat. Men vi har bra med grönsaker, ägg och kött, säger Sarah.

I dag äger byn gemensamt 240 hektar med skog. En värdefull inkomstkälla för kooperativet. De har avverkat och sålt skog, byggt hus av virket och värmt upp husen. Men det har krävts mer än så för att överleva ekonomiskt.

– Man har får vara en entreprenör och ha en himla massa bollar i luften. I dag äger vi skogen och marken ihop, men utöver har vi egna ekonomier. Vissa har klarat sig bättre än andra här i Skogsnäs, säger Göran.

Möts en gång i månaden

För att få allt att fungera möts kooperativet en gång i månaden i kulturhuset. Där lägger de fram förslag eller fattar beslut som rör skogen och marken som de äger ihop.

– Det är ingen politisk styrning här och vi har ingen gud vi kommer överens om heller som styr. Varje beslut fattas demokratiskt med konsensus, säger Göran.

Är de inte överens så bordläggs frågan till nästa möte. Förslag som läggs fram fattas det inte beslut om förrän vid nästa möte.

– Vi kan bordlägga grejer i åratal om vi måste, säger Sarah.

Just den är modellen tror hon är en anledning till att Skogsnäs lever än i dag.

– Det finns en öppenhet till förändring. Det är oerhört viktigt.

Flera jobbar ifrån byn

För att överleva behöver du även bygga en bas rent jobbmässigt i byn. Vissa har pendlat i perioder till jobbet och gör det än i dag. Men grunden bör finnas på plats, anser paret.

– Om du rent ekonomiskt ska kunna bygga upp ett sådant här ställe bör du vara här 24 timmar om dygnet. För annars blir det som en sovande by, säger Göran.

Han berättar att de från början visste att det skulle bli tufft ekonomiskt. Men att det med åren har flutit på. Han har bland annat haft ett HVB-hem och Sarah har jobbat med design.

– Vi har provat på en jäkla massa grejer och hjälper varandra i byn om det blir kris eller händer någonting, säger han.

Med åren har det dock blivit enklare att bo i den norrländska skogen, flera mil från närmaste stad.

– Du kan betala räkningar via datorn. Jobba från din dator hemma vid köksbordet. Det finns helt andra möjligheter, säger Sarah och fortsätter:

– Kunskapen är också mer tillgänglig. Vill man veta hur man mjölkar en ko kan man säkert googla det nuförtiden. Vi fick bara lära oss.

Vad tänker du om att fler flyttar från stad till land nu igen?

– Det är skönt. Det har blivit i tiden. Att man bland annat vill värna om klimatet, säger Sarah som inte tror att det här är en tillfälligt intresse bland svenskar.

I anslutning till parets boningshus ligger ”Yurt-huset”. Där har de haft kafé, musiktillställningar och en verkstad. Nu ska huset snart göras om till en yogastudio.

Bor ett 50-tal personer där

För boende i Skogsnäs är det här livet ingen bubbla som kommer att spricka. Här bor det drygt 50 vuxna och barn, en siffra som varit beständig genom åren.

– Vi har aldrig ett tomt hus här. Så snart någon flyttar, flyttar någon ny in.

Bara några mil därifrån är det inte alls lika livligt. Där är det glesbebott och mest fritidshus. Men här i byn lyser det i varenda hus.

Det är färgglada hus i olika former. Ett hus ser ut som en gigantisk kåta och ett annat som en stor båt.

Här är huset som Sarah och Göran bor i. Med åren har bostaden byggts ut. Här tänker paret bo kvar resten av livet. De har inga planer på att flytta till någon lägenhet när de blir äldre.

Göran står på verandan med Sarah utanför deras hus. Han tittar ut över kooperativets delade mark och allt som de åstadkommit.

– Tänk att vi, ett gäng från stan, har byggt upp allt det här. Jag är glad att vi inte lyssnade på alla som tyckte att det var en dum idé.

Är det många som tycker ni är tokiga som har gjort det här?

– Aldrig, säger Göran och skrattar högt.

– Jo, 90 procent skulle jag tro, fortsätter han.

Nu har en även ny generation flyttat in, bland annat Sarah och Görans yngsta son, som har börjat att sätta sin prägel på byn. Men det är bara något som uppskattas av paret.

– Skogsnäs om 20 år är någonting helt annat än vad det är nu. Så ska det vara. En levande dröm, inte en som har stelnat, säger Sarah.


Jackpott – 18 miljoner på Stryktipset: Analys och följ expertens system
här

Följ ämnen i artikeln