Sverige bakom ”frugalt” coronastöd i EU

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nederländerna, Österrike, Danmark och Sverige har gått ihop om ett eget förslag till en återhämtningsplan. Arkivbild.
Foto: Yves Logghe/AP/TT
Nederländerna, Österrike, Danmark och Sverige har gått ihop om ett eget förslag till en återhämtningsplan. Arkivbild.

EU

Nederländerna, Österrike, Danmark och Sverige har lagt fram en egen plan för ett "återhämtningsinitiativ" inom EU, då unionen ska hantera coronakrisen som slagit hårt mot medlemsländerna.

EU-kommissionen har fått i uppdrag att ta fram en sådan plan, omfattande uppemot 1 500 miljarder euro. Men var pengarna ska komma ifrån och hur de ska fördelas, om det ska vara bidrag eller lån, har skapat stor oenighet bland medlemsländerna.

De fyra länderna kallas på engelska The frugal four (frugala eller sparsamma fyran), på grund av sin återhållsamma linje. Kvartetten förespråkar att länder, utöver det paket på 540 miljarder euro EU redan enats om, ska kunna få ta lån för att ta sig ur krisen.

Tillfälligt instrument

Lånen ska vara riktade till "aktiviteter som bidrar mest till återhämtning såsom forskning och innovation, förbättrad motståndskraft i hälsosektorn och säkerställandet av en grön övergång", enligt förslaget som släpptes av Österrike på lördagen.

"Vi är överens om att en akut återhämtningsfond kan ge en nödvändig skjuts till den europeiska ekonomin", skriver statsminister Stefan Löfven (S) till TT om förslaget.

"Fonden bör vara ett tillfälligt, tidsbegränsat instrument som ger lån till de som har behov av det och med tydliga villkor som ska uppfyllas för att få ta del av lånen", fortsätter han.

Hålla ner budget

Förslaget går därmed emot Frankrikes och Tysklands linje som anser att EU gemensamt borde låna från medlemsländerna för att sedan kunna ge de värst coronadrabbade regionerna och sektionerna bidrag.

Kvartetten skriver att det är viktigt att inte dra på sig för stora utgifter eller göra betydande utökningar av EU:s budget.

"Sverige driver tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike att vi ska ha ordning och reda i de europeiska finanserna och att storleken på EU:s budget ska hållas nere", kommenterar Löfven.

Publicerad:

LÄS VIDARE