Bankerna tjänar mest på svenska bolån

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-06-14

Bankerna tjänar mest på blågula lån.

Dyrt så in i Norden, särskilt i Sverige.
Vinstmarginalerna på bolån är rekordhöga.
Och en jämförelse med våra grannländer visar att bankerna tar ut högre räntor av svenska låntagare.

Nyligen kom Finansinspektionen med sin rapport som visade på att de svenska bankernas lönsamhet från den allt viktigare bolåneverksamheten ligger på rekordhöga nivåer. Men hur ser det ut i andra länder, får bostadsköparna betala lika mycket där?

Nej, både Nordea och Danske Bank har betydligt högre utlåningsmarginaler i Sverige och Danmark än i Norge och Finland, visar en genomgång av bankernas länderredovisning i de nordiska länderna. Att Danmark i Nordeas redovisning ligger högre än Sverige hänger sannolikt ihop med en högre andel konsumentkrediter med som regel högre ränta än rena bolån.

Håller inte med

Handelsbanken redovisar inte lika tydligt som Nordea och Danske Bank och vill inte säga något om marginalerna i respektive land.

Det finns orsaker till att marginalerna är högre i Sverige, enligt Andreas Håkansson.

– I Sverige har vi Europas högsta kapitalkrav på bankerna, säger han.

Jämfört med övriga nordiska länder måste bankerna i den svenska verksamheten hålla en högre kassareserv (enligt myndigheternas regler) på varje lån. Och ska de då ha samma avkastningskrav till ägarna i Sverige som utomlands, ja då måste de ta mer betalt och därmed ha en högre bolånemarginal, enligt Andreas Håkansson.

Kritikerna till den analysen menar dock att pengamässigt mer välfyllda banker innebär lägre risk, och därmed borde ägarna också kunna nöja sig med lägre avkastningskrav. De kan också låna billigare än finansiellt mer ansträngda banker.

– Vi har höga kapitalkrav i Sverige, högre än i andra länder. Men det är också så att svenska banker går väldigt bra. Att ha hårda regleringar är ju också något som möjliggör för bankerna att sköta sin upplåning billigare än annars, säger finansminister Magdalena Andersson.