Därför ska du spara på räntekonton trots inflationen

Uppdaterad 2024-04-18 10.13 | Publicerad 2023-05-22

Artikeln innehåller annonslänkar

När inflationen äter upp dina sparpengar kan det vara svårt att motivera sitt sparande. Vi har pratat med tre ekonomiexperter som ger sina råd kring hur du får ditt sparande att växa, trots inflationen.

Inflationen påverkar våra ekonomier rejält just nu. Dyra matpriser och höga bolåneräntor gröper ur våra plånböcker. Trots det är det just i dessa lägen det är viktigt att fortsätta spara. Inte minst till bufferten.

Men även om räntan på sparkonton är högre än på länge så väger den inte upp för inflationen. Därför gäller det att tänka smart med sina pengar och dela upp sparandet efter behov och spartid.

Vi har pratat med tre olika ekonomiexperter kring varför det fortsatt är bra att ha sitt sparande på ett räntekonto.

ANNONS

Gör det någon skillnad att spara på ett räntekonto?

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Det kan faktiskt löna sig att jämföra sparkonton och hitta ett med bra ränta. Det är ett bättre alternativ än att låta pengarna ligga och skräpa på exempelvis ett lönekonto utan någon ränta alls.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer:

– Även om inflationen just nu är högre än räntan så gör det absolut en skillnad. Du betalar kanske drygt 4% i ränta till banken på ditt bolån, så varför ska du låna ut pengar gratis till dem?

Linda Jonsson, privat- och boendeekonom SBAB:

– Genom att ha dina pengar på sparkonto med ränta får du viss avkastning. Om du till exempel har 100.000 kr sparat under ett år med 3,5% ränta så ger det 3 500 kr före skatt. Efter skatt räcker det till exempel till 163 liter mjölk eller 123 liter bensin.

Hur ska man tänka kring inflationen och sitt sparande?

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer:

– Att ha en bra buffert är viktigt, kanske extra viktigt i dessa tider. Dessa pengar ska vara på ett räntekonto där du kan ta ut dem när som helst. Just nu kan du få 3,35% i ränta på ett rörligt sparkonto och om du binder dina pengar på ett år kan du få över 4% i ränta.

Ekonomiexperterna är alla överrens om att det är bättre att ha sina pengar på ett räntekonto än ett ”vanligt” lönekonto utan någon ränta alls.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Fortfarande gör inflationen att pengarnas värde urholkas. Därför gäller det att tänka smart med sina pengar. Fundera kring när du behöver pengarna. Är svaret att du tror att du kan komma att behöva dem inom fem år passar de på sparkonto, och då är det klokt att välja ett med en konkurrenskraftig ränta, säger Frida och fortsätter:

– Är svaret att du sparar på längre sikt bör du inte ha pengarna på sparkonto. Då passar de definitivt bättre på börsen. Skillnaden blir enormt stor över tid, med ränta-på-ränta-effekten inräknad.

Linda Jonsson, privat- och boendeekonom SBAB:

– När man ska placera sina pengar bör man utgå från sina egna förutsättningar. Hur ska pengarna användas och hur stor risk är man villig att ta? Ett sparkonto med ränta är till exempel en klok placering för en buffert, även om avkastningen förväntas vara lägre än inflationen. En buffert bör vara tillgänglig och inte placeras på ett sätt så att den på kort tid kan sjunka kraftigt i värde.

Vad är bäst, ett rörligt konto eller ett inlåst?

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– För buffertsparande är rörligt konto det absolut bästa. Hela idén är ju att pengarna ska vara tillgängliga. Om det är så att du är helt säker på när du ska ha pengarna, exempelvis till en resa, kan ett låst konto vara ett alternativ. Men generellt är utgångspunkten att sparkontot ska vara tillgängligt, för kan du avvara pengarna under en längre tid så passar de bättre på börsen.

Linda Jonsson, privat- och boendeekonom SBAB:

– Det beror på när man avser att använda pengarna. En buffert är till exempel inte lämplig att låsa, då poängen är att den ska vara tillgänglig. Däremot kan det vara aktuellt att låsa pengar som du vet att du ska ha till något specifikt inom en relativt snar framtid, samt om du tror att räntan kommer att vara högre över perioden än räntan på ett olåst konto.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer:

– Pengar du kan behöva snart ska sitta på ett rörligt konto med fria uttag. Du vill ju kunna komma åt dessa pengar snabbt och utan kostnad. Men om du har en stor summa pengar som du vet att du kan avvara ett år eller mer är det inte fel att ha två konton, ett rörligt och ett bundet. Pengar som du kan avvara 3-5 år eller mer tycker jag att du ska investera på börsen istället.

Linda Jonsson, privat- och boendeekonom SBAB:

– Säkerställ också att banken eller kreditinstitutet du sparar i omfattas av den statliga Insättningsgarantin. Den innebär att du får ersättning av Riksgälden om banken eller institutet går i konkurs.

ANNONS

Publisert: