Sparekonomen: Så kan du spara till dina barn

Av: 

Ida Gustafsson

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kommersiell text (läs mer här)

Ett par hundralappar eller hela barnbidraget?
Hur mycket du än sparar finns det flera alternativ för hur du kan förvalta barnens pengar.
Lendos sparekonom Sharon Lavie ger sina bästa tips.

Att spara till barn är väldigt individuellt vad man har råd till. Sparekonomen Sharon Lavies bästa tips till föräldrar är att utgå från den egna ekonomin när man börjar spara till sina barn.

– Man får spara utifrån egen förmåga, det kan vara bra att börja med ett autogiro som drar samma summa varje månad. Skulle något hända i livet så går det att pausa. Man ska inte känna ångest över att det är pengar som man inte får röra. Man ska göra det man kan, det viktigaste man kan ge sina barn är kunskap och att vara bra förebilder i hur man tar hand om sin ekonomi och inte om kronor och ören, säger hon.

Sharon Lavie, sparekonom på Lendo

Den som vill starta upp ett sparande till sina barn bör först och främst fundera över vad pengarna ska gå till, berättar hon.

– Vill man att pengarna ska användas över närtid eller under uppväxten för att ha råd med cykel, vinterkläder, ny dator eller så. Då är det bättre att satsa på sparkonto där man har insättningsgaranti och har och möjlighet ta ut pengar med kort varsel. Men på lång sikt förlorar de i värde, säger Sharon Lavie.

Med dagens ränta och inflation förlorar man i längden på att ha pengarna på sparkonton.

– Det andra är på lång sikt, om man vill spara till körkort, en bil eller första bostaden med en längre sparhorisont, i vart fall 5-6 år eller kanske upp till 20 år. Då är det bättre att fundera på om pengarna kan göra större nytta på börsen, historiskt sett har börsen gett bäst avkastning. Det går förstås upp och ner men på sikt kan avkastningen bli 7-8 procent per år, säger Sharon Lavie.

Hennes tips för den som är ny på börsen att börja med globala indexfonder, de kan enkelt jämföras online via tjänster som morningstar.se eller fondkollen.se. Börsen går förstås alltid upp och ner och det kan vara svårt att veta vilken typ av värdepapper man ska satsa i för att inte riskera att allt försvinner om ett bolag går back.

– När man sparar på så lång sikt har man möjlighet att ta större risk än om man sparar på kortare sikt. En indexfond har relativt högre risk än ett sparkonto eftersom det är aktier i företag som man köper. Men det är en lägre risk som exponerar brett, det är inte säkert att alla företag och alla branscher går omkull direkt.

ANNONS

Spara i indexfonder på Nordnet utan förvaltningsavgift

Extern länk från Nordnet

Kom igång här

Hur mycket pengar det blir på sikt beror på hur mycket man sparar och hur länge, samt även vilken typ av sparande det blir. Sharon Lavie delar med sig av ett enkelt räkneexempel som kan ge en uppfattning om hur mycket det kan skilja sig åt mellan att spara på sparkonto eller ISK.

Går det att öronmärka barnens pengar?

När barnen blir myndiga får de ta över sparkonton och fondkonton som är startade i deras namn. Vill man av någon anledning öronmärka pengarna så att de verkligen går till ett körkort och förhindra att barnet använder pengarna till annat.

– Antingen sparar man i eget namn och då är det du själv som bestämmer och styr när pengarna ska betalas ut. Eller så kan man ha en kapitalförsäkring där man har barnet som förmånstagare. Då bestämmer du fortfarande hur sparandet går till, när och hur det ska betalas ut, i klumpsumma eller som månadsutbetalningar. Det som är fiffigt med kapitalförsäkringar är att om du går bort, så är det ingen egendom som fördelas genom arv till maken eller andra gemensamma barn. De är öronmärkta för den som är förmånstagare, säger Sharon Lavie.

Om det värsta händer att man som förälder blir av med sin försörjning eller får stora skulder kan det vara lätt att lockas att använda barnens pengar för att hålla sig flytande.

Kan man som förälder ta ut pengarna innan barnet är myndigt?

– I kapitalförsäkringar måste det gå några år innan man kan göra ett återköp, i vanliga fall kan man göra det redan efter några år. På ett investeringssparkonto som står i ditt namn är det ditt konto till hundra procent. Men sparar man i barnens namn, då är det inte tillåtet att sälja. Även om man som förälder kan visa det måste man ta hänsyn till barnets bästa och då kan det vara så att en överförmyndare ska godkänna att man kan ta ut pengarna.

Hur skyddar man barnens sparande vid en separation?

– Om man är gift är det viktigt att man skriver ett äktenskapsförord och att man där skyddar det kontot, att det framgår att medlen på detta kontot inte ingår i giftorättsgodset och att det inte får delas. Ibland när man sparar i barnens namn och båda föräldrar har tillgång till kontot kan det bli problem vid skilsmässa. När man tidigare har varit gift har båda makar haft rätt att hantera medlen var för sig. Men man kan vända sig till banken och kräva dubbla underskrifter för att medlen ska hanteras så att ingen kan ta ut pengarna på eget bevåg, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.


Publisert:

LÄS VIDARE

Börs, el, inflation, ränta och bensin: Tänk så här

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Privatekonomi

Sparande

Sharon Lavie