Chefsekonomens dom: Alla blir förlorare med en slarvig budget

”Inte en långsiktig och klok politik”

Publicerad 2021-09-20

”En budget som ska ta Sverige framåt efter pandemin”, sa Magdalena Andersson (S).

Men finansministerns ord tas inte väl emot av storbankernas chefsekonomer.

– Det är slarvigt att använda skattebetalarnas pengar såhär, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Familjevecka, pengar till pensionärerna, utökad skattereduktion för låg- och medelinkomsttagare. Det var många som tycktes ha anledning att vara glada av regeringens framlagda höstbudget.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker att det är en frikostig budget där många får ta del av kakan. Men det är i grunden inget positivt, hävdar hon.

– Det här är mycket pengar, 74 miljarder, och borde gå till att rusta Sverige på bästa sätt inför framtiden. Men skickar du en miljard hit och dit till alla... det är inte en långsiktig och klok politik.

– Men det är en typisk valbudget, lite till alla.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade höstbudgeten i dag måndag.

Vad tycker du saknas?

– När Magdalena Andersson säger att vi kommit tillbaka efter pandemin, vilket hon har rätt i, så är det inte konjukturstimulanser som behövs utan det har löst sig själv. Det hon ska göra är att se till att Sverige blir konkurrenskraftiga i framtiden och då är det långsiktighet som krävs, säger hon och fortsätter:

– Vi har en väntande vårdskuld, regioner och kommuner kan behöva mer stöd och Sverige ska bidra till en global klimatomställning, vilket man hade kunnat satsa på. Det är långsiktig politik. Det man nu gör på arbetsmarknaden är valpolitik, säger Annika Winsth.

Annika Winsth är chefsekonom på Nordea.

Saknar långsiktighet

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, är positiv till att regeringen väljer att satsa, men tycker inte att pandemin är rätt skäl att ange.

– Vi ser de som står långt ifrån att få jobb, utrikesfödda och de med lägre utbildning. De har också drabbats extra hårt av pandemin. För att få tillbaka människor i jobb behöver vi att ekonomin går varm, men det hade behövts vare sig med eller utan pandemin. Därför finns utrymme för expansiv budget.

– Det har också att göra med att vi har en låg statsskuld i Sverige och att vi har en ganska hög tillväxt. En expansiv budget kommer inte att vara en utmaning för våra offentliga finanser.

Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.

Liksom Annika Winsth tycker dock Christina Nyman att det saknas en långsiktighet i budgeten.

– Det är inte många långsiktiga strukturåtgärder som löser de stora frågorna, till exempel kopplade till klimatomställningen. Elektrifieringen och energieffektiviseringsåtgärder till exempel.

”Alla blir förlorare”

Vilka tycker då chefsekonomerna är budgetens vinnare och förlorare?

Christina Nyman tycker det är svårt att peka ut några tydliga sådana.

– Men inkomstskattesänkningarna gynnar låginkomsttagare mer.

Annika Winsth är tydlig med vilka som förlorar på budgeten.

– Alla. I grunden blir alla förlorare eftersom man använder skattebetalarnas pengar slarvigt. Alla blir glada imorgon så att man röstar rätt, men på lång sikt är inte det här bäst för någon. Konjukturstimulanser är olämpliga när vi har en tillväxt på mellan 4,5-5 procent. Det är inte det vi behöver.