Tänk på det här – innan du binder bolånet

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2017-05-15

Det kan kosta att binda lånet.

Allt fler funderar på att binda sina bolån.
Men det finns flera saker att tänka på innan du fattar beslutet.
– Många är inte medvetna om hur mycket det kan kosta att bryta ett bundet lån, säger Johanna Kull på Avanza.

Trots att Riksbanken i slutet av april meddelade att den superlåga reporäntan kommer att ligga kvar på −0,5 procent, oroar sig många hushåll för stigande räntor framöver.

Enligt SEB:s senaste boprisindikator svarar 7 procent att de planerar att binda sina bolån den kommande tremånadersperioden.

Kan gå miste om tusenlappar

Men det gäller att tänka igenom beslutet innan. Annars kan det bli rejält dyrt.

– Många är inte medvetna om hur mycket det kan kosta att bryta ett bundet lån, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

Anledningen är något som kallas för ränteskillnadsersättning. Det är en slags straffavgift banken tar ut om du av någon anledning vill eller måste bryta ditt bundna bolån i förtid. Till exempel om du vill byta bank eller boendeform.

Ersättningen du tvingas betala till banken kan landa på tiotusentals kronor.

– Om du har stora lån och lång bindningstid kvar bör du kolla upp hur hög den avgiften blir innan du bryter lånet, säger Johanna Kull.

Konsumenternas bank- och finansbyrå har tagit fram en kalkyl där du kan räkna ut hur hög avgiften blir.

”Extra viktigt att jämföra”

Det går att pressa ner sin ränta genom att jämföra bankernas olika erbjudanden – och vara beredd på att byta.

– I dag ligger de rörliga räntorna och den bundna 3-årsräntan inte så långt ifrån varandra. Därför är det extra viktigt att kolla upp bankernas snitträntor och förhandla. Om man binder räntan är det ännu viktigare att få ett bra avtal, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

– Var inte rädd för att byta bank, framför allt om du har rörlig ränta. Sitter du med bundna lån kan det ibland också löna sig att byta och betala ränteskillnadsersättningen, säger Johanna Kull.

De är båda överens om att man ska vara inställd på att bo kvar i sin lägenhet eller sitt hus under den tid man binder räntan.

– Om du tror att du kommer att flytta inom ett och ett halvt år bör du ligga kvar med rörligt. Annars finns en del tecken som talar för att det kan vara ett bra läge att binda sina lån idag, säger Johanna Kull.

Håll koll på inflationen

Banker och experter har under flera år varnat för stigande räntor och uppmanat bolånetagare att binda bolånen – trots det har räntorna legat kvar på rekordlåga nivåer.

Framtiden är svår att sia om.

– Riksbanken räknar med att höja reporäntan i mitten av nästa år. Å andra sidan kanske vi befinner oss i lågkonjunktur då, och då lär de knappast höja räntan, säger Håkan Larsson

Han råder alla med bolån att hålla koll på inflationen.

– Om den börjar dra iväg uppåt 2,5 procent är det en ganska säker signal om att vi närmar oss gränsen för när reporäntan börjar höjas. I april låg den på 1,9 procent, säger han.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu