Nytt kollektivavtal för kommunanställda

”En seger för medlemmarna i Kommunal”

Av: Malin Kardell, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Avtalsrörelsen

Anställda i kommunsektorn har fått ett nytt, fyraårigt avtal.

Arbetsmarknadens största avtal innehåller höjda löner och förbättringar för semester och arbetstider.

– Det här är en seger för medlemmarna i Kommunal, säger förbundsordförande Tobias Baudin.

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna SKR, Sveriges kommuner och regioner, Sobona är överens om arbetsmarknadens största avtal.

Efter hårda men konstruktiva förhandlingar har parterna enats. Det nya avtalet innebär bland annat högre löner för alla och en extra satsning på yrkesutbildade i välfärden. Ett engångsbelopp om 5 500 kronor kommer att betalas ut till samtliga arbetstagare på avtalsområdet.

– Det här är en seger för medlemmarna i Kommunal. Jag är stolt över att vi i ett enda avtal lyckats driva igenom så stora förbättringar. Det handlar om riktiga löneökningar som syns i plånboken. Nu höjer vi statusen på några av Sveriges viktigaste och mest kvinnodominerade yrken, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin vid en pressträff under tisdagen.

Kollektivavtalet sträcker sig över 41 månader. Avtalet innebär löneökningar i nivå med industrins märke – 5,4 procent under 29 månader

De första två åren ger avtalet en löneökning på 2 procent per år. Därtill kommer en extrasatsning på yrkesutbildad personal på 0,6 procent per år, enligt Kommunal.

– Det är generösa ökningar, säger Tobias Baudin.

”Avgörande för en tryggare välfärd”

Utöver höjda löner innebär avtalet centrala villkorsförbättringar för bland annat semester och arbetstider.

Nattarbetare får en arbetstidsförkortning som innebär att antalet timmar som ingår i en heltidstjänst sänks till 34,20 timmar i veckan. Avtalet innebär även, enligt Baudin, ett steg mot ökad trygghet när perioden för tidsbegränsade anställningar förkortas.

– Avtalet är avgörande för en tryggare välfärd och ett starkare Sverige, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

– Rekryteringsutmaningen vi står inför är ett faktum – det måste helt enkelt bli mer attraktivt och mer lönsamt att arbeta inom dessa viktiga yrken. Nu fortsätter kampen för högre löner och bättre arbetsvillkor för medlemmarna i Kommunal.

Även Akademikerförbundet SSR och SKR har avslutat sina förhandlingar. SSR fick där igenom sitt krav på retroaktiva löneökningar från april. Även det avtalet är på fyra år, men där nämns inga siffror för löneökningarna, utan de ska förhandlas lokalt.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Johan Ingelskog, kommunalsavtalssekreterare, presenterar kommunsektorns löneavtal under en pressträff i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Johan Ingelskog, kommunalsavtalssekreterare, presenterar kommunsektorns löneavtal under en pressträff i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ulf Olsson och Joakim Larsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsdelegation, presenterar kommunsektorns löneavtal under en pressträff i Stockholm
Publicerad:

LÄS VIDARE