100miljonersmannen: Så blev jag rik

Utmana börsprofilen i Aktie Manager

Uppdaterad 2021-12-06 | Publicerad 2021-12-05

Hans mål är 100 miljoner kronor och han har kommit en bra bit på vägen.

Nu avslöjar ”100miljonersmannen”, som deltar i Aftonbladets tävling Aktie Manager, hur han lyckats så bra med sina investeringar.

– De har presterat väldigt bra under den här turbulensen, säger han om sitt aktieinnehav.

Tävla i Aktie Manager på manager.aftonbladet.se – vem förvaltar en miljon bäst?

TÄVLA I AKTIE MANAGER
HÄR!

Intresset för pengar har alltid funnits där och ”100miljonersmannen”, vi kan kalla honom Marcus i den här texten, bestämde sig tidigt för att bli framgångsrik och få den friheten som han tycker att pengar ger.

Men vägen dit där han är nu, med över 200 000 personer som följer hans resa mot 100 miljoner kronor på sitt ISK-konto – en resa han klarat en fjärdedel av, har inte varit spikrak.

”Hamnade i New York”

Efter att ha läst först juristlinjen i Uppsala flyttade han till Stockholm och läste en magisterexamen inom företagsekonomi. Sen gick resan till Handelshögskolan där han hoppade in mitt i en utbildningen för att senare ta en master inom management.

– Efter den examen hamnade jag i New York och började jobba som fastighetsmäklare. Därefter blev jag headhuntad ner till Karibien där jag startade ett par fastighetsbolag.

100miljonersmannen, som han kallar sig på Instagram, har drabbats av två börskrascher. Nu har han 25 miljoner kronor på ISK.

Tiden där var framgångsrik och Marcus och hans fru hade en härlig tillvaro med mycket pengar – som också spenderades.

När finanskrisen slog till med full kraft 2008 drabbades även Karibien och paret flyttade hem till Sverige igen, utan att ha sparat några större summor av det han tjänat.

Satte in 150 000 år 2010

Marcus startade sitt egna konsultföretag inom finans och ekonomisk rådgivning 2009. Sakteliga började hans intresse för att spara undan pengar att väckas.

– 2010 kunde jag ta ut min första utdelning från företaget och satte in 150 000 i fonder och några enstaka aktier. Sedan fyllde jag på med 1 000 kronor i månaden och utdelningar från företaget när jag kunde det.

Hur bra kan du förvalta 1 miljon kronor på börsen? Tävla i Aktie Manager.

Strategin var inte speciellt raffinerad, under tio år placerades pengarna i framför allt fonder. Vändningen kom i Tyskland februari 2020, när coronaviruset precis höll på att börja spridas ordentligt över världen.

– Det hade ju börjat pratas om corona, men när jag på flygplatsen i Tyskland såg att varannan person gick med mask så kändes det jättekonstigt, säger Marcus.

När han kom hem till Sverige rasade börsen omkring 8 procent.

– Det kändes inte bra. Jag sålde då allt jag hade och tänkte att det skulle bli en längre svacka. Medier pratade ju om att världen skulle gå under och mycket tydde på långsiktig nedgång.

Såg en chans att ta sig in

I mars kom så det stora börsraset. Under 18 dagar gick Stockholmsbörsen ner med nästan 34 procent. Då tyckte Marcus att det började bli intressant att ta sig in på börsen igen.

– Alla bolag, bra som dåliga, hade slaktats. Jag kände att det var så låga priser att det måste vara ett bra läge att gå in, på lång sikt. Jag köpte aktier i 55 olika bolag för pengarna jag fått när jag sålt mina fonder. Det var bolag som jag följt, analyserat och var intresserad av, bland annat genom att jag själv var kunde hos dem.

Den välkände, anonyma, börsprofilen deltar i Aktie Manager.

Resten är, som man brukar säga, historia. Börsen återhämtade sig och för dem som undvikit den stora kraschen, som Marcus, blev utvecklingen explosionsartad.

Nu, ett och ett halvt år senare, är värdet på hans ISK-konto cirka 26,5 miljoner kronor. Under resans gång har han sålt många av de ursprungliga 55 bolagen.

– Jag har kvar 14 stycken som jag kallar ett ”elit-team”. De har presterat väldigt bra under den här turbulensen.

”Viktigt att göra en egen analys”

Hur valde du dina 55 och senare 14 bolag?

– För mig var det viktigt att förstå företaget, vad gör de? Är det lätt att förstå? Om man själv är kund hos företaget är det en jättebra signal, så var det för mig med Tesla, Fortknox och Xpel som jag fortfarande har kvar.

Tittar du något på siffror?

– Jag vill se så att lönsamheten och omsättningen gått bra uppåt på sikt och att de två kurvorna följer varandra. Det är viktigt att göra en egen analys och komma fram till en slutsats innan man väljer att investera.

Marcus heter egentligen något helt annat.

Det här är 100miljonersmannen

  • Alias: 100miljonersmannen.
  • Ålder: Drygt 40 år.
  • Familj: Fru och två barn.
  • Boende: Hus i Spanien, Costa del Sol.
  • Månadslön: 55 000 kronor per månad plus utdelning från eget företag, varierar år från år.
  • Boendekostnad/månad: ”Vi har satt upp solpaneler nyss så jag vet inte än”.

Mannen bakom ”100miljonersmannen” har visat upp sitt ISK-konto för Aftonbladet och kunnat styrka sitt innehav där.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu