AP-fondens styrelse: Därför sparkades Johan Magnusson

Vd:n fick avgå med omedelbar verkan, enligt AP-fondens styrelse

Av: Gustaf Larsson , TT

Publicerad:
Uppdaterad:

I måndags stod det klart att Första AP-fondens vd Johan Magnusson får lämna sitt uppdrag.
Nu offentliggör de anledningen: Privata aktieköp som strider mot AP-fondens regelverk.

Den omstridda aktieaffären som ledde till att Första AP-fondens chef Johan Magnusson fick sparken i helgen ägde rum i maj–juni.

Anledningen till uppsägningen var att Johan Magnusson tecknade sig privat för John Mattson-aktier efter det att Första AP-fonden gått in som investerare i en börsintroduktion av bolagets aktie. Det skriver Första AP-fonden i ett pressmeddelande.

Fondens beslut om att delta som investerare i börsintroduktionen hade då fattats av just Johan Magnusson.

Styrelsen: Därför sa vi upp Johan Magnusson

Första AP-fondens avdelning för regelefterlevnad bedömde att Magnusson med sin affär agerat i strid med regelverket som förbjuder en anställd att utnyttja kunskap om fondens placeringar eller handla i instrument där fonden gör affärer.

"Regelverket förbjuder också en anställd som har rätt att lägga order för fondens räkning att samtidigt eller i omedelbar anslutning lägga order för egen räkning", skriver Första AP-fonden.

Enligt en promemoria från fonden anser Johan Magnusson inte att han handlat i strid med regelverket då Första AP-fondens avsikter i börsintroduktionen var offentliggjorda när han tecknade sig för aktier i John Mattson, vars börsintroduktion ägde rum i början av juni.

Sparkades med omedelbar verkan

Fondens styrelse med ordförande Urban Hansson Brusewitz har dock gjort en annan bedömning och i helgen fattades beslut om att sparka Magnusson med omedelbar verkan.

Styrelsen utsåg samtidigt chefsjuristen Teresa Isele som tillförordnad vd och har inlett en rekryteringsprocess för att få en ny permanent chef på plats.

Första AP-fondens vd Johan Magnusson har fått sparken efter aktieaffärer. Arkivbild.
Foto: Håkan Lindgren/Första AP-fonden/TT
Första AP-fondens vd Johan Magnusson har fått sparken efter aktieaffärer. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN