Mysteriet bakom totalkollapsen: ”De blev desperata”

Publicerad 2020-04-21

Oljepriset totalrasade på måndagen. Men exakt vad som hände är oklart.
– Det är en chock för oljemarknaden, säger oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen.

WTI-oljan stängde på minus 37 dollar per fat på måndagen. Handlarna fick alltså betala för att bli av med sin olja.

Raset beskrivs som ett av de kraftigaste någonsin. Och ingen var förberedd, enligt Pareto Securities oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen.

– Folk trodde inte att det här kunde hända. Golvet brukar vara 1 cent, priset blir inte negativt, säger hon.

Ingen ville köpa

Skillnaden på att investera i WTI-olja och till exempel aktier är att oljan har ett slutdatum då den måste säljas. Datumet för terminskontrakten för maj infaller i dag. Men det är fortfarande oklart exakt vad som hände i går.

– Någon med WTI-kontrakt behövde sälja, det är fortfarande oklart vem som ligger bakom. Men de hade två val. Antingen kunde de ta emot oljan, för varje kontrakt du äger behöver du ta emot 1 000 fat. Eller så behövde de sälja den, säger Nadia Martin Wiggen.

Att förvara olja är dyrt och i USA är det stor brist på lagerutrymme. Samtidigt har oljemarknaden mättats på grund av coronakrisen. Ingen ville köpa oljan.

– Då blev de desperata. De var tvungna att hitta en köpare. Till slut var de tvungna att betala någon 37 dollar och 64 cent för varje tunna. Det var då priset kraschade.

Pareto Securities oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen.

”Fortsätter tjäna pengar”

De senaste veckorna har tron på högre oljepriser stigit, enligt Nadia Martin Wiggen. Nu visade det sig att marknaden är mer mättad än vad många trott.

– Folk har trott att oljepriset måste upp, men det kommer inte gå upp innan någon är redo att betala mer för oljan.

Men det är skillnad på olja och olja. För norska och svenska bolag, som handlar med Brent-olja, typen av råolja i Nordsjön, kan chockraset vara positivt på långsikt.

– De klarar av att priset är lågt. De fortsätter tjäna pengar. Jämfört med andra producenter är de mycket starkare. Det som hände i går påverkar främst amerikanska och kanadensiska producenter. Faktum är att det skulle kunna blåsa undan konkurrens i Nordamerika, om oljebrunnar tvingas stänga och producenter går i konkurs. Det skulle vara positivt för producenter i Nordsjön.

Det är inte slutet för oljan?

– Nej. Världen kommer fortsatt behöva olja men coronakrisen visar tydligt att all olja inte behöver produceras. Efter corona kommer vi se nya mönster, kanske slutar folk att resa till jobbet lika ofta, kanske slutar vi att flyga till så många möten. Då kommer mer olja att stanna i marken.

Bensinpriset kan sjunka

Gårdagens oljekrash kan snabbt få effekt på de svenska bensinpriserna, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Vi har ju redan sett hur bensinpriset sjunkit drastiskt till följd av oljepriskollapsen, och priset ligger nu på 2007 års nivåer. Det kan säkert gå under det. Men i takt med att ekonomier öppnas upp så kommer också efterfrågan komma tillbaka på olja, men det har en viss eftersläpning i bensinpriset, säger hon.

Att själv investera i olja, nu när priset är så lågt, är däremot något hon avråder nybörjare från.

– Det går att köpa certifikat som stiger när oljepriset stiger eller som stiger när oljepriset faller. Men det här är komplicerade produkter som är till för investerare som är väl insatta och vet hur instrumenten fungerar. Det är inget för nybörjare.

Följ ämnen i artikeln