Galen prisökning för ensligt torp: ”Helt överrumplad”

Kraftiga prisökningen kan bero på coronapandemin

Uppdaterad 2020-05-29 | Publicerad 2020-05-28

Torpet i Skinnskatteberg var till salu för 190 000 kronor.

Slutpriset blev nästan fyra gånger så högt.

– Jag är helt överrumplad, säger fastighetsmäklaren Niclas Andersson.

Ett omfattande renoveringsobjekt i Skinnskatteberg har sålts för nästan fyra gånger så mycket som utropspriset.

– Jag vet inte vad som hände, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Fastighetsbyråns mäklare Niclas Andersson.

Fritidshuset ligger avskilt och är omringat av vacker natur. Men det behöver renoveras ordentligt: golven är slitna, tapeterna flagnar och mulltoan är nästan fallfärdig.

– Det är oerhört mycket jobb för att få det beboeligt, säger Niclas Andersson.

Kan bero på corona

Just därför satte han det relativt låga utgångspriset på 190 000 kronor. Men efter en hetsig budgivning landade slutpriset på 900 000 kronor.

– Jag vet inte varför det drivit iväg så vansinnigt, men det kan bero på corona.

Andersson beskriver hur bra många fler börjat förboka och dyka upp på visningar de senaste månaderna, jämfört med samma period förra året.

– Det är verkligen exceptionellt. Jag tror att det handlar om att man inte kommer utomlands i år på grund av alla restriktioner och begränsningar.

Då kan ett fritidsställe på landet vara ett bra alternativ. Det kanske också är så att folk har mer tid nu när många jobbar hemifrån eller är permitterade, tillägger han.

– Då hinner man gå på visningar och drömma om landet.

Mäklarna: Ökat sug efter stugor

Siffror från Svensk Mäklarstatistik pekar i samma riktning. Ny statistik visar att nästan varannan mäklare (46 procent) i år upplever ett ökat intresse för fritidsboende, jämfört med samma tid i fjol.

– I en tid när vi inte kan resa som vanligt ökar intresset för fritidshus här hemma, säger organisationens vd Björn Wellhagen.

Priserna pekar uppåt i hela landet. Allra tydligast märks det ökade intresset i Stockholm, Uppsala, Södermanland, Östergötland och Blekinge.

– Det indikerar ju varifrån de nya ägarna och spekulanterna kommer från, säger Wellhagen.

Siffrorna kommer från en enkät med Mäklarsamfundets medlemmar som gjordes 4-5 maj. Försäljningsstatistiken är från Svensk Mäklarstatistik.

Mulltoan behöver fixas.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu