Bostadsbolag: Här ska du bo för att undvika invandrare

Uppdaterad 2022-10-05 | Publicerad 2022-10-04

Stora hyresvärdar i Malmö avråder blivande hyresgäster från att bosätta sig i i Rosengård, Lindängen och Holma, enligt en granskning från Sydsvenskan.

Tidningen utgav sig för att söka bostad och frågade vart de ska bo om de ”inte vill bo granne med invandrare”.

– Du ska inte bo på Rosengård. Så kan jag säga, säger en av uthyrarna till Sydsvenskan.

Malmö är Sveriges mest segregerade storstad, där politiker arbetar med att få till mer blandade bostadsområden. Men i en granskning av Sydsvenskan framkommer det att flera hyresvärdar i staden inte följer samma mentalitet.

Inför sin granskning skapade tidningens reportrar en påhittade person som vill flytta till Malmö – Johanna Karlsson, 29 år. Tidningen ringde sedan runt till stadens största hyresvärdar och och ställde frågan: ”Finns det några områden jag ska undvika om jag inte bara vill bo granne med invandrare?”.

Rosengård.

”Alla nysvenskar hamnar ju på Rosengård”

Flera av bostadsbolagen vill inte kommentera olika områden, men en majoritet avråder i samtalen med ”Johanna” från att flytta till Rosengård.

– Du ska inte bo på Rosengård. Så kan jag säga. Rosengård… det är ju det som har varit på tapeten ganska länge. Tyvärr har integrationen funkat väldigt dåligt. Alla nysvenskar hamnar ju liksom på Rosengård så det har ju blivit som en egen liten värld kan man säga. Men det är väldigt fint där ute. Men jag tror inte du ska bo där. Inte som ensam tjej i alla fall, säger en uthyrare, i Sydsvenskans granskning.

Fastighetsbolagen Contentus, Stena Fastigheter, Kanslihuset, Victoriahem, Nevstens fastigheter, Boplats syd och Stadsbostäder gav alla råd om vilka områden som ska undvikas – Rosengård, Lindängen, Hermodsdal och Holma låg i topp.

Lindängen.

”Svårt att tro att någon skulle uttala sig så”

När bostadsbolagens ansvariga kontaktas av Sydsvenskan vill flera inte kännas vid uttalandena.

– Jag känner inte igen den diskussionen och det är ingenting jag står bakom, så enkelt är det. Jag förutsätter att det är en engångsföreteelse, jag har väldigt svårt att tro att någon skulle uttala sig på det sättet hos oss men om någon har gjort det så får jag bara beklaga, säger Unni Sollbe, vd för Stena Malmö, till tidningen.

Några av bolagen vill inte svara på hur de ser på bemötandet utan vill hellre ”fokusera på hur stolta de är över områdena och mångfalden bland hyresgästerna”.

Även hos Malmö kommunala bostadsbolag, MKB, som har många fastigheter i Rosengård, upplyste kundtjänsten att området bör undvikas i Sydsvenskans granskning.

När Aftonbladet kontaktar MKB förklarar de att de sedan många år tillbaka har återkommande samtal med sina medarbetare om företagets värdegrund. Sydsvenskans gransking visar att dessa diskussioner är viktiga att fortsätta med, menar MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.

– Uttalandet som en enskild person i vår kundtjänst har gjort är inget som vi som bolag står bakom. Jag vill betona att MKB inte värderar bostadsområden utifrån vilken kulturell bakgrund som kunderna i området har, säger Söderström.

– Vi arbetar med integration och ska inte främja segregation.