Så gör du en bra budget – och håller den!

Uppdaterad 2023-09-21 | Publicerad 2023-01-19

Artikeln innehåller annonslänkar

Att ha en balanserad budget är A och O för din ekonomi.

Men ibland kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga.

Här ger sparekonomen Christina Sahlberg sina fem bästa knep!

De flesta känner kanske att de har så pass bra koll på sin ekonomi att de inte behöver sätta sig ner och göra en budget. Ett val som tyvärr kan bli väldigt kostsamt.

Genom att regelbundet se över din ekonomi och skapa en budget får du en större inblick och kontroll över dina utgifter och inkomster.

– Att ha en budget är viktigt för den ger dig koll på att din ekonomi går ihop. Den är också ett grymt verktyg att använda för att kunna prioritera bland dina utgifter. Är det så här du vill spendera dina pengar? Är det något du skulle vilja lägga mer pengar på? Hur mycket mer måste du få in alternativ spara varje månad, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Vad ska en bra budget innehålla?

En budget är enkelt förklarat en överblick av din ekonomi. Den beskriver hur dina inkomster förhåller sig mot dina utgifter. Dock är ett vanligt misstag att man missar en del utgifter man har. Ett annat misstag är att man underskattar hur mycket pengar man faktiskt lägger på konsumtion.

– Gå igenom dina kontoutdrag från banken. Gå gärna ett år tillbaka för att titta på dina utgifter, säger Christina och fortsätter:

– En budget ska innehålla alla pengar som går ut, för till exempel räntor, amortering, transport, nöje, kläder, mat och sparande. De rörliga kostnaderna, utgifter som varierar varje månad, kan du uppskatta genom att titta på kontoutdragen. Räkna på hur mycket du lagt på tillexempel mat på ett år och dela det med tolv så får du en ungefärlig bild vad du lagt på mat per månad.

Tänk sedan efter och planera efter hur din ekonomi ser ut och hur du skulle vilja att den såg ut.

Annons

Vad är en rimlig budget?

En rimlig budget är den som går ihop. Du ska inte gå minus varje månad.

– Att göra en budget behöver inte vara komplicerat eller ta speciellt mycket tid. Sammanställ din ekonomi i en excelfil, i en app eller på ett vanligt papper. Välj det sätt du känner dig mest bekväm med! Det viktigaste är att du gör din budget på månadsbasis, säger Christina.

Först och främst ska du ha råd med de fasta kostnaderna så som boende, el och mat. Men det är även viktigt att avsätta en liten post till dig själv och familjen.

– I tider som dessa med stigande kostnader som kan göra det tufft att få budgeten att gå ihop är det extra viktigt att se över ekonomin. Prioritera tillsammans med familjen alla “trevligt att ha” utgifter och se över alla “måste ha” utgifter. Att få vara involverad i familjens budget kommer göra det roligare och lättare att sedan följa den, tipsar Christina.

5 knep för att hålla din budget

  1. Ha en tydlig målbild! Vad vill du att din ekonomi ska räcka till och hur når du dit?
  2. Skriv upp dina inkomster och utgifter i en månadsbudget. Det ger dig en bra överblick på hur ditt ekonomiska läge ser ut.
  3. Kontrollera dina utgifter och se över om du kan minska kostnaderna på exempelvis bolån, abonnemang och försäkringar
  4. Spara inte på ett konto utan ränta! Jämför sparkonton med ränta och hitta ett som passar dina behov bäst.
  5. Prioritera! Tillsammans med familjen eller själv, men unna er något särskilt varje månad som ni budgeterar för. Då blir det både enklare och roligare att sätta budgeten och framförallt hålla den!

ANNONS

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET