Mer än var tionde vill binda bolånet

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-07-03

Riksbanken väntas inte röra reporäntan.

På tisdagen kommer Riksbanken med sitt räntebesked.

Trots att ingen större dramatik väntas, funderar mer än var tionde bolånetagare på att binda sitt bolån det kommande året.

Det visar en mätning från Aftonbladet/Inizio.

– Bunden ränta börjar komma upp i folks medvetande, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

På tisdagen presenterar Riksbanken sitt besked kring reporäntan, som påverkar bankernas rörliga bolåneräntor. Det mesta talar för att den kommer att ligga kvar på rekordlåga −0,5 procent.

Trots det visar en mätning från Aftonbladet/Inizio att tolv procent av svenska bolånetagare funderar på att binda hela eller delar av sitt bolån det kommande året.

Kan dröja år innan räntan stiger

En hög siffra, anser Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– Men bunden ränta är en fråga som börjar komma upp i folks medvetande. Bilden är att räntorna är låga och ska upp. Det är sant, men det kommer inte att ske de närmsta två åren. Det kanske dröjer fyra-fem år innan de stiger, säger han.

Han menar att ett bundet bolån är en onödigt dyr försäkring.

– Du försäkrar dig mot hällregn fast det bara kommer att dugga lite lätt. För många kostar det en tusenlapp extra i månaden att binda. Lägg istället undan den tusenlappen för när räntorna eventuellt går upp om fyra-fem år, säger han.

Emma Persson, boendekonom på SBAB, tycker däremot att fler borde fundera på att binda sina lån.

”Svenska folket förväntar sig låga räntor”

– Det är ganska tydligt att svenska folket förväntar sig att räntorna kommer att förbli låga. Annars skulle fler vilja gardera sig mot höjda räntor. Frågan är om så pass många som nio av tio skulle klara en räntehöjning, säger hon.

Hon håller däremot med om att ganska lite talar för höjda räntor det närmsta året.

– Men det kan man också se som ett bra tillfälle att binda sina lån. De bundna räntorna kommer förmodligen inte komma ner mycket lägre. Om man vill säkra sin ekonomi är det ett bra läge, säger Emma Persson.

Claes Hemberg anser att bolånetagarna istället för att binda sina lån borde fokusera på att pruta ner den rörliga räntan.

– Listräntorna för rörligt och bundet är ganska lika för många banker och ligger kring 2 procent. Men det rörliga kan du förhandla ner till 1,2 eller 1,3. Det kommer du aldrig att kunna göra med ett lån som binds på tre år, säger Claes Hemberg.

Odramatiskt räntebesked

De båda är överens om att ingen större dramatik är att vänta kring tisdagens räntebesked.

– Ekonomin går bra och Stefan Ingves har anledning att vara positiv. Han kommer inte vilja göra några dramatiska förändringar innan han går i pension, säger Claes Hemberg.

– Men för varje gång de lämnar räntan oförändrad närmar vi oss en höjning. Det är viktigt att tänka på, främst för hushåll med små marginaler, säger Emma Persson.


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1255 intervjuer under perioden 28 juni-3 juli, 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågan som ställdes var: Funderar du på att förändra dina lån på något sätt det kommande året?


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu