Bostadsrättspriserna har vänt uppåt i juli

Publicerad 2018-08-17

Fler affärer än tidigare somrar. Arkivbild.

Nu kan prisutvecklingen på bostadsrätter ha fått ny fart.
Enligt Valueguards bostadsprisindex har bostadsrättspriserna stigit i juli.
Medan villapriserna gick ner något.

Svensk Mäklarstatistik kom tidigare i veckan med sin statistik över juli som visade att bostadspriserna stått stilla över stora delar av landet.

Nu visar även Valueguard att det skett små förändringar under sommaren.

För bostadsrätterna har prisutvecklingen till och med vänt uppåt.

”Skapade stort intresse”

Sammantaget sjönk bostadspriserna med 0,6 procent i juli. Det beror på att det som vanligt varit en lugnare period på bostadsmarknaden. Trots det har det varit fler bostadsaffärer jämfört med samma period ifjol, speciellt i Stockholmsområdet.

Det här gjorde att priserna på bostadsrätter steg marginellt i juli jämfört med månaden före medan villapriserna sjönk, visar Valueguards återkommande månadsmätningar.

– Ett ovanligt lågt utbud skapade ett stort intresse och fortsatt höga priser för bostäderna som var till salu, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar.

I Stockholm steg prisindex för både bostadsrätter och villor med 0,6 respektive 0,5 procent. I både Göteborg och Malmö har index också stigit medan villaindex sjunkigt ordenligt. I Göteborg sjönk villapriserna med hela 3,8 procent och i Malmö med 2,2 procent.

Enligt Valueguard brukar villamarknaden normalt sett vara svagare än bostadsrättmarknaden under juli.

Blickar nu mot hösten

De senaste tolv månaderna handlar det dock om en nedgång med nästan fem procent, vilket är den lägsta årsnoteringen sedan priserna började vända ner hösten 2017.

Det största prisfallet på årsbasis har skett i Stockholm, runt åtta procent både på villor och bostadsrätter, även om det noterades en mindre uppgång den senaste månaden.

Generellt är det svårt att se några trender om priserna utifrån sommarens affärer, konstaterar Valueguard.

Nu vänds i stället blickarna mot hösten då bostadsmarknaden kommer i gång på allvar.

– Efterfrågan finns där men är oförändrad i och med att en del som vill och behöver flytta fått svårare att få ihop kalkylen med anledning av amorteringskravet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar till DI.se.