Amerikanska centralbanken lämnar räntan på noll

Av: 

Emil Salmaso

Makroprognoser

Federal Reserve (Fed), den amerikanska centralbanken, behåller styrräntan oförändrad. Men det kan bli räntehöjningar redan i mars.

Beslutet kan påverka svenska låntagare också.

– Fed är världens största centralbank. Vad de gör är viktigt för finansiella marknader över hela världen, säger Maria Landeborn, senioranalytiker på Danske Bank till Ekot.

Under pandemin sänkte Federal Reserve räntan till noll. Samtidigt köpte man upp stora mängder statsobligationer.

De ska nu fasas ut för att kunna hantera stigande inflation, enligt AP.

Maria Landeborn, senioranalytiker på Danske Bank.

– Genom att bekräfta det marknaden redan tror ser man till att penningpolitiken är förutsägbar. Man har tryckt in likviditet i marknaden och sett till att de finansiella marknaderna fungerat och att det funnits väldigt mycket pengar att investera, säger Maria Landeborn, senioranalytiker på Danske Bank, till SR Ekot.

Påverkar svenska låntagare

Även den svenska Riksbanken kan påverkas av beskedet. Inflationen i Sverige beror till stor del på flaskhalsar i transportkedjor och höga energipriser. Men även andra varor har visat sig bli dyrare under pandemin, menar Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

– Det här är en viktig signal för Riksbanken att börja titta lite mer på och planera för en höjning av vår egen reporänta, säger hon.

Hur ska man tänka som låntagare?

– Vi kan redan se att bankerna börjat höja sina räntor. Här gäller det att utgå från din egen ekonomi och se om du har möjlighet att behålla det rörligt. Det kommer fortfarande vara lägre än bundet lån. Men sover du oroligt på natten och tycker att det är obehagligt, eller är rädd för en räntehöjning på upp emot en procent är det läge att binda nu medan räntorna fortfarande är låga.

Hon tycker inte att man behöver vara särskilt orolig som låntagare. Riksbanken har tidigare sagt att räntorna inte kommer att höjas före 2024.

– Ponera att det justeras i en räntebana och att vi får en höjning i december kommer det att göras med små steg. 0,25 procent i taget. Det är ingenting som egentligen är någon fara på taket. Räntorna är fortfarande låga.

Räknar med att höja räntan snart

Att låna pengar kommer göra det dyrare att ta lån över tid. Det kan i sin tur leda till långsammare konsumtion och färre anställningar. Den största risken med att överge låga räntor är ett börsfall som leda till en lågkonjunktur, enligt AP.

Men centralbanken räknar med att höja räntan i mars.

”Med inflationen tydligt över 2 procent och en stark arbetsmarknad förväntar sig kommittén att det snart kommer att vara lämpligt att höja intervallet för styrräntan”, skriver Fed i ett pressmeddelande.

Efter beskedet har de amerikanska börserna stigit.

ANNONS

Ett toppenerbjudande på rörligt elpris utan bindningstid, avgifter och påslag i 9 månader.

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Makroprognoser

Makroekonomi

Amerikanska centralbanken

Federal Reserve

Styrränta