Räknar med stort boprisfall

Helena Wande/TT

Uppdaterad 2020-07-13 | Publicerad 2020-05-25

De "gyllene åren" är förbi på bostadsmarknaden och bostadspriserna kan falla uppemot 20 procent, om coronakrisen blir väldigt utdragen. Den prognosen gör Handelsbanken i en ny rapport.

I ett huvudscenario tror Handelsbanken att bostadspriserna kan falla tio procent i år, men dröjer återhämtningen och krisen blir väldigt utdragen kan priserna falla så mycket som 20 procent. Arkivbild.

Samtidigt som andra delar av ekonomin väntas börja återhämta sig långsamt under andra halvåret i år finns en risk att krisen då börjar synas på fastighetssidan.

– Vi ser fortfarande framför oss att aktiviteten då kommer att vara lägre än normalt och det betyder att arbetslösheten kommer att vara högre. Tittar man på bostäder, byggande och fastighetsmarknaden generellt tror vi att det är andra halvåret som blir utmanande, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Inte immun

Hittills anses bostads- och fastighetsmarknaden samt byggbranschen ha klarat sig relativt bra i den ekonomiska krisen som utlösts av coronapandemin. Men trots ett bra utgångsläge är fastighetssektorn alltså inte immun mot krisens effekter.

Statistik från bostadsmarknaden har pekat både på stillastående bostadspriser och på en nedåtgående utveckling i april. Siffror från Valueguard visade att bostadspriserna sjönk i april – 3,4 procent för bostadsrätter och 1,1 procent för villor. Även om inledningen av maj visade på en viss återhämtning räknar Handelsbanken med att trenden för bostadspriserna fortsatt är negativ.

– Vi räknar med att de kommer att fortsätta falla eftersom vi ser framför oss en ganska långsam återhämtning från den här krisen med en hög arbetslöshet under flera år, säger Christina Nyman.

Fallande bostadspriser

Handelsbankens prognos är att bostadspriserna i år sjunker omkring tio procent, beräknat från pristoppen i början av året Men blir krisen väldigt utdragen kan det bli ett mycket djupare prisfall än så. Utvecklingen på arbetsmarknaden har stor betydelse, men också hur mycket av osäkerheten kring konjunkturutvecklingen som biter sig fast hos människor.

– Mycket är högst osäkert, men i ett scenario där arbetslösheten stiger upp emot 15 procent räknar vi med att bostadspriserna skulle falla med 20 procent, säger Christina Nyman, samtidigt som hon poängterar att fallet sker från en relativt hög nivå.

Det har varit gynnsamma tider för fastighetssektorn under många år men coronakrisen bidrar med en stor osäkerhet om framtiden. Fler tomma lokaler, sjunkande fastighetsvärderingar och dyrare finansiering tros vänta fastighetsbolagen.

– I vårt scenario klarar de sig hyfsat, men det blir ett tryck på hyror och vakanser som påverkar framtida vinster, säger Christina Nyman.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Testa här!

Följ ämnen i artikeln