Långtidsarbetslösheten nära dyster rekordnivå

Coronapandemin slår hårt mot dem som varit utan jobb länge

Publicerad 2021-04-13

Tusentals nya långtidsarbetslösa tillkommer nu vecka för vecka.

Med den här takten sprängs snart en historisk mardrömsgräns.

– Alla jobb som försvunnit i krisen kommer inte tillbaka, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Ett stort antal människor slungades ut i arbetslöshet när coronapandemin slog till. Många av dem har nu kämpat för att hitta ett nytt jobb i över ett år – utan resultat.

I slutet av mars hade 182 000 personer stått utan arbete i minst tolv månader, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Det är 29 000 fler jämfört med samma tid förra året.

Men siffran är redan föråldrad. Två veckor in i april har ytterligare 5 000 långtidsarbetslösa tillkommit. Det uppger analyschefen Annika Sundén.

– De har i många fall både utbildning och aktuell arbetslivserfarenhet. Deras möjligheter till arbete har påverkats av att pandemin snabbat på strukturomvandlingen.

Kön in i den dystra kategorin är lång. Över 100 000 har varit arbetslösa mellan sex och tolv månader. Risken är alltså uppenbar att antalet långtidsarbetslösa kommer att överstiga 200 000 under 2021.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén ser långtidsarbetslösheten stiga kraftigt. Arkivbild.

Den normala arbetslösheten kan bli högre

Att så många går utan jobb länge riskerar att leda till en högre permanent arbetslöshet även vid en högkonjunktur. Det kan medföra arbetskraftsbrist i ett snabbare tempo samtidigt som arbetslösheten förblir hög.

Pandemin har medfört att nya grupper hamnar i långvariga perioder utan jobb. Det gäller även personer som har gymnasieutbildning och står nära arbetsmarknaden. Och det är långtifrån säkert att situationen kommer att förbättras i de utsatta sektorerna.

– Olika former av utbildningsinsatser är viktiga för de här grupperna, säger Annika Sundén.

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att satsa 448 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att fler arbetslösa ska få stöd via så kallade matchningstjänster, extratjänster eller introduktionsjobb. Det beskrivs som en åtgärd för att motverka långtidsarbetslösheten som uppstått under pandemin.

Finns tecken på ljusning

Men allt är inte nattsvart. För de som relativt nyligen blivit av med jobbet går det fortare att komma tillbaka och det finns arbete i industrin, vården och skolan. Den totala arbetslösheten har sjunkit sakta men stadigt under vintern och våren.

– Det är ett fortsatt svårbedömt läge men nu ser arbetslöshetsnivån ut bli lägre för 2021 än tidigare bedömningar, runt 8,3–8,5 procent, säger Annika Sundén.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu