Black Friday 2020

presenteras av

Galna scener under Black Friday-rean: ”Blir en masspsykos”

Professor Erik Angner förklarar rea-hetsen

Uppdaterad 2020-12-09 | Publicerad 2020-11-27

Butiksanställda blir ihjältrampade, konsumenter pepparsprejade. Till och med skottlossningar har rapporterats till följd av bråk om bästa rea-dealen.

– Folk får som en liten psykos, säger professor Erik Angner.

Tre.

Två.

Ett.

Handla!

Startskottet för Black Friday har skapat masshysteri genom åren. Mellan 2006 och 2018 rapporterades över 100 fall av misshandel och minst 10 dödsfall som en direkt följd av hets och bråk kring rean.

I filmklipp från hela världen kan man se hur hundratusentals människor köar i timmar och sedan rusar in i köpcentrum. De sliter åt sig allt de ser i sin väg, knuffas, skriker och bråkar om den prisnedsatta tv-apparaten eller diskmaskinen.

Minns ni exempelvis det här klippet från ett shoppingcenter i USA 2018?

Två personer börjar slåss – vilket leder till att fler och fler tar till knytnävarna och skapar kaos i ett shoppingcenter:

  • Men varför? Hur kommer det sig att det blir sådan hysteri?

– Det är en form av flockbeteende. Man dras med i ett större gäng där stämningen trissas upp. Det blir som en masshypnos eller masspsykos, säger Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Förra året spreds de här klippen från Afrika världen över. I Uganda bärs en skadad kvinna ut på bår efter att Black Friday-hysterin urartat i en butik. I Sydafrika väller hundratals personer in i shoppingcentret, skrikandes.

”Folk har dött”

I Sverige har det aldrig riktigt gått så långt som till svåra skador och död. Här shoppar vi mycket – för över 7 miljarder förra året – men det brukar sällan bli större bråk eller extremköer.

– Vi är ju inte lediga den här dagen, vilket de flesta är i exempelvis USA. Där är det en helt annan sak, folk har till och med dött i morgonrusningarna där, säger Erik Angner.

Han har själv bott i USA i nästan 20 år, och upplevt köphysterin på plats.

– Många dras med av känslan att om alla andra är ute och handlar så borde jag också göra det. Det är en fråga om normer.

Många förköper sig

Handeln vill gärna få oss att känna att det är bråttom. ”Det här är sista chansen, snart är grejerna slut”.

Det blir som en sport att göra de bästa fynden. Tävlingsinstinkten gör att du blir extra nöjd när man får den där tv:n till 40 procents rabatt – du ”vann”.

– Och i vissa fall där folk inte har så mycket pengar så är kanske det här den möjlighet man har att handla något. Å andra sidan är det nog många som förköper sig. Och det är ju handelns mål, säger Erik Angner.

Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.
  • Man kan få en lyckokick när man gör ett fynd. Varför får man det?

– Generellt shoppar vi av många olika skäl. I vissa fall handlar det om att vi behöver tillgodose våra grundläggande behov, i andra handlar det om identitetskapande. På just Black Friday kommer kicken främst från att det är som en sport och folkrörelse, säger Erik Angner.

– För att vara en fullvärdig medlem av en grupp måste man ha rätt kläder och prylar. Då kan man få en kick när man lyckats skaffa sig det.

Coronapandemin förändrar världen

  • Hur påverkar coronapandemin vårt shoppingbeteende i år?

– Det kommer bli lite speciellt. Det blir svårt för handeln att få folk att gå i butiker, däremot kommer näthandeln få ett ordentligt uppsving när många sitter hemma och har mer tid för nätshopping, säger Erik Angner.

Även julfirandet kommer antagligen bli annorlunda i år – vilket kan påverka Black Friday-shoppingen.

– Rekommendationen nu är ju att man inte ska träffa släkten. Då slipper man köpa julklappar till sysslingarna och fastern och så vidare.

Hur det går återstår att se – fredag den 27:e smäller det. Aftonbladet kommer att sända live om Black Friday från klockan 08:00 till 13:00, sändningen hittar du här.

Fakta: Populäraste kategorierna på Black Friday 2020

  1. Spelkonsoler
  2. Mobiltelefoner
  3. Hörlurar
  4. TV-apparater
  5. Datorskärmar
  6. Jackor
  7. Parfym
  8. Grafikkort
  9. Bärbara datorer
  10. Löparskor

Källa: Prisjakt