Ikea-vd fälls i spionskandal – miljonböter

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2021-06-15

En Ikeaanställd och de anklagades advokater anländer till domstolen i Versailles utanför Paris i mars 2021.

De hade organiserat ett omfattande spioneri på sina egna anställda. Nu kommer domen: Ikea i Frankrike döms att betala en miljon euro i böter. Tidigare vd:n Jean-Louis Baillot döms till två års villkorligt straff och dryga böter.

Enligt Baillots advokat är han chockad över domen och överväger att överklaga, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ikea Frankrike uppger i ett uttalande att de ska se över domstolens beslut och överväga om några ”ytterligare åtgärder är nödvändiga”.

Även företagets tidigare krishanterings- och säkerhetschef döms till 18 månaders villkorligt straff samt böter om 10 000 euro. Enligt domen har de dömda gjort sig skyldiga till att ”motta personliga data genom bedrägliga metoder”.

På de åtalades bänk i domstolen i Versailles satt – förutom Ikea själv som egen part – två tidigare vd:ar för företaget, nio andra personer ur dess högsta ledning samt fyra poliser. De åtalades för att ha hjälpt till att illegalt samla in information om både anställda, missnöjda kunder och personer som sökte jobb på Ikea i Frankrike.

Rättssalen i Versailles inför rättegången i mars.

Hundratals övervakades

En av toppcheferna ska, enligt åklagaren, återkommande ha anlitat privatdetektiver för att kolla upp de anställdas förehavanden, deras politiska åsikter och fackliga engagemang. Företaget hyrde också in skådespelare som infiltrerade varuhusen för att spana på personalen.

Efter avslöjandet av fransk press 2012 har Ikea Frankrike sparkat fyra chefer, men företaget riskerade trots det böter på runt 20 miljoner kronor. När domen föll på tisdagen fastställdes bötesbeloppet till motsvarande över tio miljoner svenska kronor. Jean-Louis Baillot döms att betala drygt en halv miljon kronor.

Enligt åtalet ska runt 400 anställda i Frankrike ha övervakats, rapporterar AFP. De åtalade poliserna ska ha fått betalt av företaget för att lämna ut känslig information om privatpersoner – information som bara rättsväsendet har rätt att ta del av.

”Statuera exempel”

Rättsförhandlingarna har fokuserat på övervakning som ska ha skett mellan 2009 och 2012, men enligt åklagaren ska det hela ha inletts redan ett årtionde tidigare än så.

Inför förhandlingarna i Versailles, som inleddes i slutet av mars, sade Ikea Frankrikes advokat att företaget sedan avslöjandet har vidtagit kraftfulla åtgärder och har helt andra anställningsrutiner i dag – och att företaget redan straffats hårt i fråga om sitt rykte.

Åklagaren Paméla Tabardel yrkade å sin sida på dryga böter till Ikea för att statuera exempel och skicka ett ”starkt budskap till alla företag”.

Fler än 10 000 personer är anställda vid Ikea i Frankrike. Företaget har 34 varuhus i landet.


Missa inte FOMY – Aftonbladets nya aktieskola

Följ ämnen i artikeln