Tipsen – så hittar du ditt första boende

Tipset: Se upp för andrahandshyrorna

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2019-06-23

Claudia Wörmann, bostadsekonom på SBAB.

Sök dig till mindre städer och prioritera att hyra framför en bostadsrätt. Det är några av boendeekonomen Claudia Wörmanns tips till unga som är ute efter sitt första boende.

– Om man tänker bort möjligheten att hyra, är bostadsmarknaden verkligen segregerad, säger hon.

Ungdomar är en av de grupper som har svårast att få tag på ett boende, visade Boverkets bostadsmarknadsenkät från 2019.

Och det är i storstäderna som konkurrensen är som allra störst. Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, bör man därför bredda sin horisont.

– Vill man verkligen ha sitt eget boende kanske man ska tänka på var i landet man vill bo. Det finns faktiskt regioner i Sverige där det inte är särskilt svårt att få bostad, säger hon.  

”Unga söker sig till storstäder”

Claudia berättar att hon vet många unga människor som tröttnat på att sakna ett eget boende och som sökt sig till mindre kommuner och faktiskt fått både ett boende och ett nytt liv.

– Unga människor söker sig ofta till storstadsregioner och tillväxtregioner, eftersom både jobb och utbildning finns där. Men är det någon gång man ska leta sig till en mindre stad tycker jag att det är när man är ung och ännu inte har slagit ner sina bopålar, säger hon.

Bostadsmarknaden kan vara segregerad

Finansinspektionen släppte nyligen en rapport som visar att unga i dag lättare kommer in på bostadsmarknaden jämfört med tidigare.

Men statistiken kan vara svår att tyda, menar Claudia Wörmann, eftersom att antalet som får hjälp med kapital av sina föräldrar är svårare att mäta, och det finns många olika varianter av hjälp.

– Om man tänker bort möjligheten att hyra, är bostadsmarknaden verkligen segregerad. Många unga behöver hjälp ekonomiskt, till exempel med hela eller delar av kontantinsats eller för att få banklån. Som ung, när det mesta är osäkert tycker jag egentligen att man ska hyra sitt boende tills dess man vet vad man vill göra i livet. 

Se upp för höga andrahandshyror

Vill man söka sig till andrahandsmarknaden bör man se upp för de höga hyrorna, säger Wörmann vidare.

– Man ska vara väldigt aktsam så att inte alla pengar man tjänar går till andrahandshyran. Man bör även vara noggrann med att titta på hur det är strukturerat – vad betalar man och vad får man. Om man kan tänka sig att pendla lite är andrahandshyrorna lite lägre ju längre ut man kommer från de centrala delarna.

Arkivbild. Hyra framför köpa, menar Claudia Wörmann att unga bör göra.

Malmö billigast bland storstäderna

Har man för avsikt att bosätta sig i en storstad är Malmös boendemarknad den billigaste, enligt Claudia Wörmann.

– Malmö är Sveriges billigaste storstad, Stockholm är dyrast, sen kommer Göteborg. Andrahandshyrorna är också lägre i Malmö , medan Stockholm har de högsta hyrorna.

Knepen: Så banar du väg för första boendet

  • Gör en noga kartläggning

– Utanför storstäderna finns det alltid bättre möjlighet att få ett boende. Stirra dig inte nödvändigtvis blind på storstäderna, utan bredda horisonten. Det är mycket lättare som ung att flytta till en ny region. Vem vet – kanske tar ditt liv en helt ny vändning?

  • Betala inte för mycket – då hämmas sparandet

– Jag förstår att man vill flytta hemifrån, men jag tycker inte att andrahandshyran ska vara så hög att den påverkar möjligheten att spara. Försök att hitta ett boende som inte är allt för dyrt, vilket kan möjliggöras om du kan tänka dig att pendla, eller genom att dela bostad med någon annan under en tid.

  • Ha en tydlig beredskap

– Tyvärr är det ingen som löser detta åt en, och genom den insikten, även om den är hård,  kan man förbereda sig i tid. Många kommer på när det väl är dags att jag kanske borde ha sparat mer, eller inser att det där med att ställa sig i de köer som finns faktiskt är en ganska bra idé.

  • Var öppen mot dina föräldrar

– Även om man bor hos sina föräldrar kanske det är möjligt att göra boendet mer privat. Kanske kan man bygga ett Attefallshus på tomten eller dela av huset så att man får sitt eget krypin? Då kan man betala en lägre hyra och lägga resten på att spara.

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu