Bostadspriserna tillbaka på rekordnivåer

Svensk Mäklarstatistik: ”Det är en konstig marknad”

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadsmarknad

I juli såldes 8 200 bostadsrätter i Sverige – det är nästan 30 procent fler än i juli förra året.

Priserna fortsätter samtidigt att ticka upp och är nu tillbaka på historiska rekordnivåer.

Den senaste månaden har priserna i genomsnitt stigit med 1–2 procent på bostadsrätter och villor.

– Priserna fortsätter att krypa upp. Och det under stor omsättning. Det är en förvånande stor aktivitet, och det gäller alla bostadsslagen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik som står bakom siffrorna.

Många affärer

Under juli gjordes 8 200 bostadsrättsaffärer, ovanligt många för att vara lågsäsong. Det var hela 27 procent fler än samma månad i fjol. Samtidigt gjordes 17 procent fler avslut på fritidshusmarknaden, medan villaaffärerna var åtta procent fler till antalet.

– Det är en konstig marknad, jag hade ju trott på en mer dämpad aktivitet, säger Sandegren, som spekulerar i en hemestereffekt samtidigt som allt hemarbete kanske satt mer fokus på boendet.

Faktum är att bostadspriserna återigen är på historiska rekordnivåer, något som gäller för både villor och bostadsrätter, som om coronakrisen, med en skenande arbetslöshet och ett BNP-ras som följd, aldrig existerat. Det är bara priserna på bostadsrätter i Stockholmsområdet som fortfarande ligger aningen under den nivå som rådde före mars och april, då covid-19 till en början satte vissa spår på bostadsmarknaden.

Ovanligt många bostadsaffärer mitt i sommaren.
Foto: TT
Ovanligt många bostadsaffärer mitt i sommaren.

Lyft i Malmö

I Malmöregionen har det varit rena prisrallyt den senaste månaden – plus fyra procent.

Efter sommaren brukar bostadsmarknaden ta riktig fart igen. Och utan att vilja ge några prognoser talar ändå mycket för att utvecklingen fortsätter ungefär som tidigare, några andra tecken finns inte i nuläget, enligt Per-Arne Sandegren.

Men ytterligare coronavågor och ännu större oro på arbetsmarknaden kan ställa de utsikterna över ända.


Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE