Lösningen på bostadskrisen finns på Östermalm

”När det gäller bostadsfrågan knyter vi nävarna i fickan”

Svartmäklare, skenbyten och smörande för hyresvärdar.
Minst två generationer som behövt leva med generande, osäkra, och även olagliga, lösningar.
Vi bör titta på hur de gör på Östermalm.

Det är bostadskris i Sverige. Det är knappt något nyhet.
Så har det varit under hela mitt vuxna liv. Och på mina föräldrars tid.

Ska det behöva vara så här för mina barn och nästa generation också? Vi i Sverige har lyckats lösa många samhällsproblem, men när det gäller bostadsfrågan, så knyter vi nävarna i fickan. 

Att lita på att politiker ska lösa det bostadskrisen har visat sig vara tämligen hopplöst. Men inom privata sektorn sker det äntligen en hel del innovation! 

Ett exempel på det är nya, moderna kollektiv, så kallade “coliving"-bostäder. De här kollektiven är långt ifrån 70-talets vänsterinriktade, antikapitalistiska och isolationsorienterade förlagor, förevigade i Lukas Moodyssons film “Tillsammans”. 

Nej, inspirationen till dess coliving-bostäder är snarare så kallade “hackerhus” i amerikanska Silicon Valley. I dessa hus bor programmerare på företag som Facebook och Google tillsammans under ett tak, eftersom de inte vill, eller kan, lägga en mindre förmögenhet på en egen lägenhet. Allt praktiskt runt boendet sköter de via appar och chattar. 

Kanske finns lösningen på den utbredda bostadskrisen på Östermalm.

Vinstdrivna bostadsutvecklare i USA som Common har slagit mynt av dessa hackerhus. De har kopierat och kommersialiserat modellen och utvecklat det till en helt ny bostadsform: Coliving. And business is booming! 

Logiken är enkel: Genom att kunna klämma in fler hyresgäster på en liten yta så blir marginalerna högre. Dessutom går det att dra nytta av ny teknik och tjäna pengar på egenutvecklade appar och chattar för boende intresserade av en bilpool, catering och kemtvätt.

Nu har modellen kommit till Sverige. Pionjär inom denna kategori bostäder är Techfarm på exklusiva Östermalm i Stockholm. Techfarm är främst ett experiment som drevs i forskningssyfte, men kommersiella hyresjätten Wallenstams relativt nya investering i ett sådant här företag, Colive, kan vara startskottet för en helt ny våg av kollektivbostäder för unga.

För även om colivingbostäder inte är en billig boendeform, så är det en modern, yteffektiv och därmed potentiellt klimatsmart lösning, som drivs av professionella bostadsbolag. 

De representerar således ett betydligt bättre alternativ än svartmäklare eller att betala ockerhyra för en sunkig lägenhet i tredje hand. Eller, för den delen, att vänta på att politikerna ska lösa bostadskrisen.

Joakim Båge, ekonomijournalist, programledare på EFN Ekonomikanalen och aktuell med ljudboken ”Bostadsskolan”

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu