Mejla

Joakim Båge

Köparens marknad i coronakrisen

Joakim Båge: En möjlighet för förstagångsköpare att ta sig in på marknaden

BOSTAD

I veckan kom de första siffrorna som visar på svart och vitt att coronakrisen påverkar bostadsmarknaden. Trenden är tydlig – nu vänder det till att bli köparnas marknad. Men förvänta er inte några superklipp, skriver Joakim Båge.

Coronakrisen börjar nu ge avtryck även på bostadsmarknaden. De senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik över mars månad visar att trenden med stigande priser, som man sett hittills under året och brukar se den här tiden på året, är bruten.
 
Nu står priserna i princip stilla, samtidigt som utbudet ökar. 

 

Hemnet rapporterar nu att vi är nära rekordmånga bostäder utannonserade till salu. Affärerna går också allt snabbare, vilket tyder på att säljare är stressade. Det är lätt att förstå varför man i dagens läge accepterar ett bud som man inte annars kanske inte skulle.

 

Många som äger en bostad är nu rädda för ett riktigt ras på bostadsmarknaden. Vi diskuterade detta i senaste avsnittet av bostadspodden Kvadrat på EFN. 

 

Ingen av expertgästerna såg då några tecken på att den svenska bostadsmarknaden är som en bubbla som kommer att spricka. Men kommentarsfältet fylldes snabbt av olyckskorpar som spekulerade i nedgångar på 10 till 60 procent! 

Ingen rea ännu, skriver Joakim Båge.

Så vem är det som har rätt?
 
Det som Svensk mäklarstatistiks senaste siffror visar är i alla fall att de flesta säljare hittills inte accepterar några skambud. Därför går antalet affärer ned med 15 procent i mars. Säljarna avstår helt enkelt från att sälja om de inte får de priset de vill ha.

Att det går alltmer mot en köparens marknad gynnar de som redan sålt och nu ska köpa nytt.

Men hela sentimentet i bostadsmarknaden har dock skiftat till fördel köparen. De som är i grepp att köpa en bostad sitter nu i ett bättre förhandlingsläge att stänga affären snabbt runt utgångspris, eller kanske till och med få några procents rabatt, än för bara en månad sen.
 
Att det går alltmer mot en köparens marknad gynnar de som redan sålt och nu ska köpa nytt. De gynnar också de som länge velat flytta till en specifik plats, men det har varit väldigt lite till salu just där och det som har varit till salu har varit för dyrt.
 
Men det gynnar också de som står utanför bostadsmarknaden och ska in, så länge du fortfarande har en inkomst och tillräckligt med pengar till insatsen. Med rekordstort utbud och tillfällig amorteringsfrihet, även för nya bolån, så är det att vara en unik möjlighet att kunna ta sig in i värmen just nu.
Det är ju en strimma av hopp i allt detta coronaelände.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Av: 

Joakim Båge

Publisert:

LÄS VIDARE

Experternas svar på läsarnas frågor om bostadsmarknaden

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsjakten

Bostadsmarknad

Bostadspriser