Missen många gör inför lägenhetsköpet 

Experternas tips för ett lyckat bostadsköp

Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2019-08-14

Viktiga saker att tänka på inför lägenhetsköpet – experterna reder ut.

När en lägenhet står på inköpslistan blir det hela lätt en nervpärs.

Men det gäller att se upp, annars kan köpet få förödande konsekvenser.

– Det är väldigt lätt att tappa omdömet, säger boendeekonomen Claudia Wörmann.

Lägenhetsköpet är en stor affär, för de allra flesta den största man någonsin gör i livet, och det gäller att ha koll på alla detaljer.

Steg ett är att få ett lånelöfte. Ett erkännande från banken att man faktiskt har råd att investera i sin nya bostad. Men, säger Sharon Lavie, sparekonom på Ikano Bank, man ska inte förlita sig alltför mycket på lånelöftet.

– Man ska komma ihåg att det kan komma fram saker senare när man väl har bestämt sig för en lägenhet, säger hon och fortsätter:

– Banken kanske får in information som gör att det inte blir hela den summan som man först fått lånelöfte på. Var ärlig mot banken från början så att det inte blir en besvikelse i 99:e minuten. Det kommer alltid fram så småningom.

”Lätt att tappa omdömet”

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, håller med. Samtidigt är det viktigt att sätta upp en budget för sig själv och vara ”kallsinnig” inför sitt köp, konstaterar hon. Annars kan det i många fall få konsekvenser.

– När du väl är inne i budgivningen är det väldigt lätt att tappa omdömet, säger hon.

– Plötsligt tycker att man ska ha den här lägenheten till varje pris. Det är väldigt känslomässigt det här med att köpa bostad. Plötsligt har man frångått allt man tänkte sig i lånelöfte, man har spräckt alla budgetar som finns. 

Nästa steg är att utgå från sin ekonomi och se vilken typ av lägenhet har råd med. Ju närmare centrum desto mindre lägenhet, ju längre ut desto mer för pengarna, är en regel med få undantag.

– Försök att inte begränsa dina sökningar, är Sharon Lavies råd.

Så hittar du din lägenhet

– Gå till ställen som du känner att du verkligen vill bo på, för att också skicka in några jokrar i områden som är utanför där du egentligen har tänkt dig. Då känner man sig inte så begränsad, säger hon. 

Är man förstagångsköpare är det väldigt få som kan köpa precis vad de drömmer om, enligt Claudia Wörmann.

– Man börjar alltid någonstans, och då är mitt tips att titta längre ut. Har du bra kommunikationer kan du ta dig till ditt jobb eller skola på kort tid ändå, säger hon.

Viktigt att kolla på bostadsföreningen

Förutom lägenheten i sig är det av största vikt att man undersöker hur bostadsföreningen fungerar, konstaterar båda experterna som Aftonbladet har pratat med. 

– Det man ska göra då är att titta på årsredovisningen – vad finns det för planerat underhåll och hur finansieras det?, säger Claudia Wörmann.

Man bör även titta på om det är en stor eller liten förening, säger hon vidare.

– Är det en pytteliten förening kan det handla om att ordförande blir osams med sekreteraren, och sen är det igång. Det är lite mer sårbart. Det behöver inte ens vara så, det kan vara att någon vill renovera och en annan inte.

”Prata med styrelsen”

Särskilt i bostadsrätter är det viktigt att se att föreningen är fungerande, lägger Sharon Lavie till.

– Det är viktigt att veta att man inte har belånat fastigheten för mycket. Skulle det bli räntehöjningar har du både ditt eget lån som du har lånat från banken för köp av lägenheten, plus att föreningen har lån

Hon ger rådet att höra sig för med de som bor i området.

– Prata även med styrelsen och fråga hur de sköter sig. De kanske inte kastar sten i glashus så, men de kan kanske berätta om vad som planeras i framtiden. 

Kolla på mer än lägenheten under visningen, är experternas råd.

Fokusera på mer än lägenheten

– Direkt när man är på väg till visningen ska man verkligen koncentrera sig på hur det känns, säger Claudia Wörmann.

– Är det en fin innergård. Bor det människor här som tar hand om sitt boende? När man går genom trapphuset ska man tänka på hur helheten känns. Inte bara själva lägenheten.

En viktig fråga är om det planerar att byggas någonting i området, enligt Sharon Lavie. 

– Om det är ett nyproducerat område finns en stor risk att de poppar upp nya hus som inte är det du förväntade dig när du köpte lägenheten, säger hon.

Gör en grundlig besiktning

Om det är en gammal lägenhet däremot, bör man göra en grundlig besiktning.

– I min gamla lägenhet föll innertaket in, och det var ingenting varken försäkringen eller bostadsrättsföreningen täckte. Kolla ordentligt: öppna lådor, fönster, kranar. Har det precis renoverats är det viktigt att kolla tätskikt och sådana saker. Det är ingenting man gör själv, så lägg tusenlapparna på att få dit en yrkesskicklig besiktningsman. 

När du har budat och blivit accepterad som köpare, ska du ta lån. I det här läget är det viktigt att man jämför olika aktörer, rekommenderar Sharon Lavie.

– Vem kan ge en bäst deal, bäst ränta? Är det en bank du har en relation till i dag, där du kan få en bättre ränta, eller hos en helt annan bank som vill värva nya kunder? Sök brett och tänk på att det är dina pengar. 


PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen